Начало Новини Актуално Заседание на Епизоотичната комисия в Стара Загора

Заседание на Епизоотичната комисия в Стара Загора

Актуално

EKВ Областна администрация днес се проведе заседание на Епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова. Предвид сериозната ситуация с разпространението на болестта африканска чума по свинете на територията на страната, заседанието бе в разширен състав. Освен членовете на Областната епизоотична комисия на него присъстваха представители на различни институции, имащи отношение към проблема, собственици на ферми, учени от Тракийския университет.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков очерта картината на разпространение на болестта към този момент. Той обяви, че случаите продължават да се увеличават, към днешна дата цифрата на прасетата, които трябва да бъдат унищожени и загробени, надвишава 70 000. „Географските дадености на Старозагорска област са може би единствената причина болестта да не е дошла още при нас. Вълната от болни животни не е преминала Балкана“, каза д-р Миков. Той посочи две основни направления, по които трябва да се работи за овладяване на тежката ситуация. 

Първо - продължаване на информационната кампания сред кметовете и собствениците на нерегламентираните прасета, които се отглеждат в задните дворове на къщите по селата, и второ - предприемане мерки за намаляване до минимум на популацията на дивите свине. „От миналата година говоря, че африканската чума е най-страшното нещо, което ще ни се случи, но хората не искат да повярват на това. Тяхното невежество и фактът, че кметове на населени места крият броя на животните, които се отглеждат в дворовете, са най-големият проблем“, каза Дамян Миков.

Директорът на една от най-големите свиневъдни ферми в региона Венцеслав Славов обясни, че на територията на областта във ферми се отглеждат над 190 000 прасета. Като цяло, родните свинеферми осигуряват 40 процента от месото, което се консумира в България. Според г-н Славов опасната болест може буквално да унищожи цял сектор от животновъдството.

Директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Елка Бонева също посочи като сериозен проблем неразбирането на сложността на ситуацията от страна на местните власти. „Често те не само, че не ни подкрепят, но и ни дават невярна информация“, каза тя.

Участниците в заседанието бяха единодушни, че трябва да продължи масираната информационна кампания сред кметовете на населени места и кметските наместници, както и сред собствениците на домашни прасета в задните дворове, за да се обяснят тежките последствия от болестта. В същото време трябва да се предприемат мерки за ограничаване на движението на дивите прасета и тяхната популация.

Още новини