Начало Новини Актуално Защо пропадна проектът за производство на електромобили в Стара Загора

Защо пропадна проектът за производство на електромобили в Стара Загора

Актуално

автомобил

Преди 11 месеца по план трябваше да стартира производството на електромобили от модерен завод в Стара Загора. Помещенията на бившата фабрика Тачо Даскалов в кв. Кольо Ганчев, в които трябваше да се сглобяват електромобилите на британския инвестиционен фонд Куоръс Венчър, и до днес стоят празни.

Базата беше взета под наем от (собственика ѝ, Стойчо Кълвачев, за 1 година с опция за закупуване, припомни ръководителят на проекта от българска страна Енчо Енев. Бяха подбрани и АНГАЖИРАНИ ДВА ЕКИПА ОТ СПЕЦИАЛИСТИ, които трябваше да работят тук. Напълно готови бяха и двата модела на електромобилите, работната им документация беше изрядна. Дори бяха произведени отделни части в Австрия и Англия, беше напълно готов и аутсорсингът - тоест - знаеше се кой детайл точно откъде ще се купува. В началото на 2011 г. имахме готовност да оборудваме помещенията, да наредим хората, да ги обучим и да започнем производство..., разказа за вестник Национална бизнес поща Енчо Енев.

В оглавяваното тогава от Трайчо Трайков Министерство на икономиката, енергетиката и туризма всичко също изглежда безпроблемно. На 7 януари 2011 г. Енчо Енев и представители на Куоръс Венчър. ЗА ТРЕТИ ПЪТ ЗАЩИТАВАТ ПРОЕКТА пред смесена комисия с председател директора на дирекция Икономическа политика Юлиян Николов. В края на разговорите Николов заявява, че очаква заводът да започне работа до 15 юни м.г..
Първоначалната инвестиция беше за около 2 милиона евро. Идеята на Куоръс Венчър беше проектът да се финансира с грант от Европейския съюз, като се дофинансира на втория етап. В първата си фаза заводът трябваше да започне производството на около 700 до 1000 електромобила годишно. Английските инвеститори бяха постигнали договорка с кмета на Париж ФРЕНСКАТА СТОЛИЦА ДА ЗАКУПИ ПИЛОТНИТЕ 1000 БРОЙКИ. При втората фаза заводът трябваше да достигне производство на 10000 - 12000 електромобила годишно чрез допълнителна инвестиция от около 7 милиона евро и да разкрие около 500 работни места.

15 юни 2011 г. обаче отминава, а откъм Англия не идват новини.

Обадих се на английските си партньори и стана ясно, че са получили имейл от министър Трайков с нещо като вежлив отказ и предложение В ЗАМЯНА ФОНДЪТ ДА БЪДЕ ВКЛЮЧЕН В ДВА ВЪЗМОЖНИ ПРОЕКТА - един, свързан с ядрени изследвания и друг, за разработване на модели на електромобили, съвместно със софийски университет. Англичаните обаче искаха да произвеждат, те вече имаха разработени модели, разказа Енчо Енев.
Малко по-късно тръгва завода за автомобили на Гриша Ганчев в Ловеч. Предприемачът обявява, че ще ускори старта за производството си на електромобили.

Останах с усещането, че някой отвори пътя на Литекс и го освободи от конкуренция, като спря проекта в Стара Загора, подозира Енчо Енев. Едно от основанията му да смята така е, че веднага след медийното изявление на премиера Бойко Борисов от Лондон, че в Стара Загора ще се строят електромобили, ГРИША ГАНЧЕВ ИЗПРАЩА СВОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В КУОРЪС ВЕНЧЪР И ПРЕДЛАГА ДВАТА ПРОЕКТА ДА СЕ ОБЕДИНЯТ. Това обаче не се случва и наетите помещения в Стара Загора остават празни...

Така и не стана ясно ние ли не подходихме стратегически, или ни попречиха чужди интереси. Мисля обаче, че Стара Загора изпусна златен шанс да стане център на развойна дейност и производство на машини и съоръжения за опазване на околната среда, убеден е Енчо Енев. След пилотния проект с електромобилите британският фонд е смятал да развие край Стара Загора мащабно производство на авангардни електронни екологични системи - съоръжения за събиране и преработване на отпадъци, слънчеви панели и други, а на третия етап да изгради ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН ПАРК ВЪРХУ ТЕРЕН ОТ 600 ДКА В РАЙОНА НА ЕКАРИСАЖА.

Сега Енчо Енев работи върху нов проект за изграждането на средноголямо предприятие в Стара Загора в областта на авангардните технологии. Инвеститорът отново е чуждестранна компания с българско участие. Проектът е съизмерим като мащаби с пропадналата идея за завод за електромобили. Енев обаче отказва повече подробности на този етап, опасявайки се да не се повтори историята с електромобилите.

 

Още новини