Начало Новини Актуално Защитниците на парк Бедечка: Подробният устройствен план е незаконосъобразен

Защитниците на парк Бедечка: Подробният устройствен план е незаконосъобразен

Актуално

защитници парк Бедечка подробен устройствен плаан незаконосъобразенНа 12 февруари, от 16,30 часа в кабинета на председателя на Общинския съвет в Община Стара Загора ще се състои заседание на комисията по казуса Бедечка. Във връзка с това, защитниците на парка разпространиха информация за документите, които ще бъдат разгласени от тях и предложенията, които ще направят.

Икономически портал на регион Стара Загора публикува прессъобщението без редакторска намеса.

Отпадане на подробния устройствен план (ПУП) на парк Бедечка, искат защитниците на зелената територия. Влезлият в сила през ноември ПУП е изработен без задължителното заснемане на растителността – по чл. 63, ал. 4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Въпросният ПУП съдържа и редица други смущаващи обстоятелства, едно от които е корекция на речното корито на Бедечка – това е отбелязано в подробно становище на старозагорски архитекти, което защитниците на парка внасят на комисията днес.

Защитниците на зелената площ предлагат и вариант за спасяване на парк Бедечка без съществена тежест за общинския бюджет.

За тази цел те настояват комисията по казуса да изслуша доц. д-р арх. Борислав Борисов – доскорошен ръководител на Националния център за териториално развитие и автор на общия устройствен план на Стара Загора (ОУП).

При изготвянето на ОУП преди няколко години арх. Борисов настоява за запазване на парка и предлага вариант за това в полза и на собствениците, и на обществения интерес. В него се ползва разпоредбата на чл. 16 от ЗУТ, която позволява зелената площ да бъде запазена общинска, при по-плътно застрояване на терени източно от парка. Незнайно защо обаче тогава този вариант не е приет.

Защитниците на парка представят и много други документи: заповедта за отреждане на парка от 1960 г., която доказва, че парк има, както и проектът за озеленяване, който доказва, че са извършвани съответните мероприятия и т.н. Това оборва тезата, ползвана от инвеститорите и доказвана в годините от вещи лица, че и на теория, и на практика парк не съществува.

Сред документите е и прословутото решение на Общинския съвет за връщане на имоти в парк от 2003 г., което противно на правилата е гласувано на три пъти.

Преди седмица в комисията по казуса беше внесено и становище на природозащитната организация Зелени Балкани, което изрично се противопоставя на всякакво строителство в парка. Още тогава гражданите за запазване на парка поискаха също да се разкрие и собствеността на имотите, за да стане ясно на старозагорци какъв е интересът на властта в тези терени и защо стойността им е повишена с приемането на въпросния ПУП, се казва още в съобщението.

Още новини