Начало Новини Актуално Защитници на кмета на Гълъбово Николай Тонев планират протестни действия

Защитници на кмета на Гълъбово Николай Тонев планират протестни действия

Актуално

Инициативен комитет в защита на временно отстранения от длъжност кмет на Гълъбово Николай Тонев оповести вчера пред медиите, че готви протестни действия, ако не бъдат изпълнени три техни искания. Брифингът беше провокиран от факта, че ден преди това Окръжен съд - Стара Загора, отхвърли искането на Тонев да бъде възстановен на кметската длъжност заради продължаващите процесуално-следствени действия срещу него във връзка с двете повдигнати обвинения за длъжностно престъпление.

В Декларация, адресирана до министър-председателя Бойко Борисов, до председателя на Народното събрание, Главния прокурор, областния управител и изпълнителния директор на "Ей И Ес", Инициативният комитет настоява:
1. Да бъде възстановен кмета на общината на длъжността, за която е избран.
2. Следствието да приключи в разумни срокове, без да се разтегля умишлено във времето.
3. Ей И Ес да освободи общинските имоти и изпълни поетите задължения към гражданите на общината. Да започне незабавно преговори за решаване на проблемите с ръководството на общината.
В случай, че тези искания не бъдат изпълнени, на 11 ноември т.г. от 12 часа в Гълъбово ще започнат протестни действия и Инициативният комитет ще настоява пред Общински съвет - Гълъбово, да обяви референдум за допитване до населението относно предоставянето и ползването на общинските имоти от инвеститори.
"Ние считаме, че изявленията в публичното пространство за нарушения, без да бъдат доказани по законов ред, целят единствено дискредитиране на местната власт. Отказът да бъде възстановен кметът на общината на работа уронва неговия авторитет и авторитета на кметската институция, възпрепятства работата на общината и подкопава доверието на гражданите към институциите. Ние считаме, че в основата на това грозно посегателство срещу един демократично избран кмет са интересите на "Ей И Ес" (американският инвеститор, който строи новата ТЕЦ край Гълъбово)", пише още в декларацията.
Не представлява ли ултимативният тон на Декларацията натиск върху правосъдната система? На този въпрос на "Старозагорски новини" представител на Инициативния комитет отговори отрицателно и мотивира съдържанието на декларацията със събраните 5483 подписа в подкрепа на Тонев и със спъване на реализирането на важни за общината проекти (б.р. - при все, че общината има временно изпълняващ длъжността кмет). Поставения срок и предвидените протести юристите със сигурност биха определили като ултиматум.
Известен разнобой в отговорите се получи на втория въпрос на "Старозагорски новини": "B ролята на какъв отстраненият от длъжност Николай Тонев е присъствал при откриването на спортна площадка в Гълъбово?" Според едни той е бил там като единствения засега законно избран кмет, а според други е бил поканен от ръководството на "Енел ТЕЦ Марица изток 3", тъй като проектът е съвместен.
На делото в Окръжен съд - Стара Загора, в понеделник защитата на Тонев заяви, че на фона на финансовата криза от два месеца клиентът му е лишен от право на труд и доходи, и съдът го е оставил без препитание. От Инициативния комитет обаче вчера заявиха, че кметът не вземал заплата от Общината, а я оставял за социални дейности. В тази връзка журналист от БНР попита с какви средства живее градоначалникът и получи отговор, че преди да стане кмет, Тонев (б.р. - преди 6 години) е бил бизнесмен."
От Инициативния комитет съобщиха още, че в основата на обвиненията срещу Тонев стои една клевета и изразиха категоричната си позиция, че ако исканията им не бъдат изпълнени, протестни действия ще има и те ще бъдат пред офиса на Ей И Ес в Гълъбово, но не пожелаха да уточнят в какво точно ще се изразяват те.
Вестник Старозагорски новини припомня, че проверките на действията на Тонев започнаха през август т.г. по разпореждане на ВКП, а на 18 септември съдът постанови временното му отстраняване от кметската длъжност. Подписката в негова защита обаче започна много скоро след това, а бързите действия пораждат логичния въпрос защо е тази нервност и защо не се остави прокуратурата да си свърши работата?
От Инициативния комитет информираха още, че преди обявените за 11 ноември протести предстояла среща със старозагорските депутати. Тя е насрочена за 9 ноември от 11 часа в Гълъбово.

Още новини