Начало Новини Актуално Защитата на Бараков с пари от общината?

Защитата на Бараков с пари от общината?

Актуално

На състоялата се общинска сесия в Община Гълъбово е взето решение за упълномощаване на вр.и.д. кмет на гр. Гълъбово Пламен Бараков да сключи договор с юридическа кантора, която да се ангажира с правни консултации. Причина за това предложение са повдигнатите обвинения към самия Бараков.

Срещу взетото решение се обявиха трима общински съветници от групата "За Гълъбово" - Радев, Георгиев и Желев. Вчера в прессъобщение, изпратено до медиите, тримата старейшини мотивираха позицията си с неясните причини и цел за тези правни консултации.
"От решението възникват следните въпроси:
Чии интереси тази кантора ще защитава: на Община Гълъбово, на Общинска администрация, на Общински съвет, на вр.и.д. кмет или личните интереси на Пламен Бараков?
Какви ще бъдат финансовите рамки на този договор и защо общинският бюджет ще поема тези разходи, особено в края на бюджетната година?
Коя ще бъде адвокатската кантора и какви ще бъдат критериите за нейното избиране?
Какъв е очакваният резултат за жителите на Общината?
Информираме медиите, че Общински съвет - Гълъбово, взема страна по повдигнатите тежки обвинения по НПК преди да са се произнесли компетентните органи. Чии интереси защитава Общински съвет: на вр.и.д. кмет Пламен Бараков или интересите на хората на Общината!?", питат тримата общински съветници.

Случилото се вчера в Общински съвет - Гълъбово е първият по рода си казус в местното самоуправление не само в Старозагорска област, но и в цяла България. Тоест, старейшините да оторизират обвинено длъжностно лице да сключва договор с юридическа кантора за правни консултации, чийто смисъл е персонална защита, и то с общински пари. Безспорно е, че Конституцията на Р България и Хартата за правата на човека регламентират, че всеки има право на защита. Но защо с общински пари? Де юре и де факто към настоящия момент има повдигнати обвинения само към двама представителя на Община Гълъбово - кмета Тонев и заместника му Бараков. Обвиненията обаче са персонални. И те не са срещу данъкоплатците от община Гълъбово! Случаят е от компетенцията на областния управител, който има право да върне решението за ново преразглеждане.

Информация и коментар: вестник Старозагорски новини

Още новини