Начало Новини Актуално Зърнопроизводителите ще получат заложеното в бюджет 2012

Зърнопроизводителите ще получат заложеното в бюджет 2012

Актуално
Заседание в МЗХ

Няма предложение, няма и да има. Зърнопроизводителите ще получат това, което е заложено в бюджета 2012 г., а той е такъв, какъвто е. Такива са възможностите ни в тази тежка ситуация, и на мен ми се искаше да има повече. Ако в момента проявим слабост и се поддадем на този натиск, ще се получи ефекта на доминото. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по повод стачните действия на зърнопроизводителите в София, съобщиха от земеделското министерство.

Исках да се срещна с всички браншови организации, подписали финансовата рамка, единствените, които отказаха да се отзоват са Националната асоциация на зърнопроизводителите и Съюзът на кооператорите, уточни министърът. Тези, които уважиха поканата бяха представители на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи, Асоциация на земеделските производители в България, Българска асоциация на фермерите, Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010, Браншови съюз на яйцепроизводителите, и Асоциация на индустриалните свиневъди.

Досега Асоциацията на зърнопроизводителите беше фаворизирана, но от днес нататък всички преговори ще се водят в този, по-разширен формат. За това за пореден път се обръщам към тези, които днес не са на тази маса – те да бъдат стълба, около който да оцелеят останалите сектори, каза още министърът.

Това е тежкият избор. Ние имахме заложени средствата, за които те настояват в бюджета, но това означаваше да вземем от по-слабите. Тези, които в последните години създадоха един много устойчив сектор и получиха доста, те могат да устоят на кризата. Животновъдството, например, е потребител на техните фуражи. Аз, освен министър, съм и гражданин и баща, и искам ние да имаме, освен нашето зърно – нашите месни произведения и плодове и зеленчуци. За това трябваше в тази тежка ситуация да вземем това тежко решение, обясни той.

По повод подарените му от зърнопроизводители жълти галоши, министър Найденов сподели, че е обувал и цървули, и галоши, и гумени ботуши и нито се обижда, нито се срамува от това. Той все още пази своите първи ботуши и не би се поколебал да ги обуе. Но има зърнопроизводители, които не са обували такива и не са ходили на нивата, те си стоят някъде на топло и наблюдават от там какво се случва тук. Има дори такива, които се обиждат на обръщението зърнопроизводители и определят себе си като предприемачи, каза още министърът.

Още новини