Начало Новини Актуално Заради нелегални търговци умъртвиха 18 агнета

Заради нелегални търговци умъртвиха 18 агнета

Актуално

При рутинна проверка, извършена в района на Гурково, служители на Магистрална полиция са установили, че на 7 април вечерта трима търговци от Сливен превозват в микробус агнета без изискуемото по закон ветеринарномедицинско свидетелство за транспорт.

Те закупили животните от района на Твърдица по 5 лв. живо тегло и имали намерението да ги продадат на двойно по-висока цена. За произхода им тримата сливналии също нямали никакъв документ.

След като нелегалните търговци са били разкрити, полицията е сезирала Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора. Веднага на място са били изпратени ветеринарни специалисти, а малко по-късно животните под конвой са били транспортирани в Стара Загора, където още същата нощ им е извършена евтаназия.
Умъртвяването на 18-те агнета е въз основа на Заповед 1157/17.01.2011 г. за ликвидиране на последствията от шапа и ограничаване на опасността от разпространението на заразата. Заповедта е издадена от д-р Йордан Войнов, бивш директор на НВМС и настоящ ген.директор на Българската агенция по безопасност на храните, пише вестник Старозагорски новини.

Пред медията ни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Генади Ганчев съобщи, че Агенцията ще бъде безкомпромисна спрямо всички нарушители заради заразата. Преди въвеждането на крутите мерки срещу шапа заловени при нелегална търговия животни са се транспортирали до най-близката структура на НМВС и след преглед и издаване на съответните ветеринарномедицински документи те се разпределяли по домовете за деца, лишени от родителски грижи, със съдействието на кметовете. Откакто е в сила заповедта на д-р Войнов, всички поделения на Агенцията за безопасност на храните не правят компромиси.

Още новини