Начало Новини Актуално Заради кризата, адвокати сменят професията

Заради кризата, адвокати сменят професията

Актуално
Недялко Младенов Стара Загора

Кризата се усеща и в правната помощ, тъй като има вече случаи, в които адвокати сменят професията, алармираха от Адвокатската колегия в Стара Загора, която обхваща района, освен на областния град, и на Казанлък, Раднево, Чирпан и Гълъбово. Към момента в колегията са вписани над 370 адвокати.

Все повече колеги ми споделят, че им е трудно да покриват разходите си. Когато хората мислят преди всичко за прехраната си, всички други техни нужди остават на заден план – включително нуждите да ползват адвокатски услуги, коментира пред Новината в навечерието на 22 ноември – Деня на адвокатурата в България, Недялко Младенов, председател на Адвокатска колегия - Стара Загора.
Действително има колеги, които се отписват като адвокати и преминават на друга работа. Не са много, но такава тенденция вече се забелязва, отчита Младенов.

Хонорарите, които колегите претендират, отдавна са на минимума на наредбата ни. И въпреки това, платежоспособното потребителско търсене е силно намаляло, оценява ситуацията председателят на АК-Стара Загора.

Добрата новина е, че в момента няма криза със заплащане на хонорарите на служебните защитници, осигуряващи услуги по Закона за правната помощ, какъвто проблем имаше неотдавна.
Те получават плащания за положения от тях труд със закъснение от 3 до 6 месеца. До 3 месеца забавяне, според Младенов, е в рамките на допустимото.
В момента не може да се говори за недостиг на служебни защитници. Не липсвали обаче жалби срещу членове на колегията.

В АК – Стара Загора периодично постъпвали сигнали и жалби от граждани, а в някои случаи и от адвокати срещу техни колеги. При някои от тези оплаквания са констатирани нарушения по Закона за адвокатурата или по Етичния кодекс на адвоката, но в повечето случаи жалбите се оказвали неоснователни. Жалби постъпвали и от институции – съд, прокуратура, досъдебно производство и др.

Попадането в ареста на адвокат, като случая със задържания при акция Лихварите Илчо Илев - член на пловдивската Адвокатска колегия и бивш шеф на следствения арест в Стара Загора, не влияе добре на имиджа на професията, смята Младенов.

Той е на мнение, че подобни арести говорят зле за авторитета на всяка една професия.
Колегията отрича и методите на саморазправа, заради които жестоко пострада това лято старозагорският юрист Александър Комсийски. За нападението срещу известния адвокат колегите му излязоха със специална декларация, публикувана в сайта на АК - Стара Загора.
Извън тревогите си покрай кризата и криминалните новини за техни колеги старозагорските адвокати се стягат за тържество. Празничното събиране, посветено на Деня на адвокатурата, ще се състои утре от 19 часа в ресторант Верея.

Тази година ще бъде отдадена почит към представители на адвокатската гилдия с дълъг стаж и особени заслуги към високо моралното и професионално упражняване на професията, издават организаторите.
Желая на всички колеги преди всичко да са здрави и с бодър дух, за да можем да преодолеем предизвикателствата на кризата, да се съхраним и да продължим градивно да упражняваме професията си и в бъдещите, надявам се по-добри времена, пожелава в навечерието на празника адвокат Младенов.

Информация: вестник Новината

Още новини