Начало Новини Актуално Заради добри договори с големи енергийни компании Ел Контрол - Стара Загора не е засегната от финансова криза

Заради добри договори с големи енергийни компании Ел Контрол - Стара Загора не е засегната от финансова криза

Актуално

Успехът ми в бизнеса до голяма степен се дължи на усета ми към хората и умението да подбирам най-добрите специалисти, които да работят с мен и да се усъвършенстват през годините. Хората са най-ценният ми капитал, казва уверено собственикът на старозагорската фирма Ел Контрол Нягол Христов. Явно формулата му за успех е печеливша, защото днес фирма Ел Контрол заема едно от водещите места при изграждането на подстанции високо напрежение в най-големите енергийни обекти на страната.

На професионализма на работещите във фирмата разчитат както НЕК, така и най-големите чуждестранни инвеститори в областта на енергетиката у нас, пише вестник Пари.
Фирма Ел Контрол е основана през 1999 г. в Стара Загора като компания, занимаваща се с електромонтажни и ремонтни работи на обекти в областта на енергетиката. Освен направление електромонтаж към фирмата функционира сертифицирана по BDS-EN ISO IEC17020:2005 електроизпитвателна лаборатория (Орган за контрол от вид С). Малко са фирмите, които притежават подобно звено за контрол. Издаваните от него сертификати гарантират съответствие на контролната дейност със стандарта както пред клиента, така и пред държавните органи. Фирмата има и цех за изработка на елeктрически табла, отдел проектиране и автоматизация и търговска база за електротехническа апаратура и оборудване.
От самото си основаване Ел Контрол - Стара Загора се занимава основно с електромонтажни работи в уредби за ниско, средно и високо напрежение. Компанията се гордее с това, че в момента завършва четвъртата си поред 400-киловолтова уредба. Още преди девет години след спечелен конкурс пред НЕК тя става главен изпълнител на разширението и реконструкцията на подстанция 400 киловолта в ТЕЦ Марица-изток 3. Това е първият голям обект на фирмата на стойност 6 млн. лв. Поръчката е изпълнена за малко повече от две години. Заради успешната работа Ел Контрол става и главен изпълнител на реконструкцията на подстанция 400 киловолта на ТЕЦ Марица-изток 2. В момента компанията се е заела с изпълнението на 400-киловолтова уредба - разширението на подстанция Марица-изток - Гълъбово, като това разширение трябва да свърже новите 2 блока на ТЕЦ Марица-изток 1 към енергийния пръстен.
В повечето случаи старозагорската фирма работи като подизпълнител на големи световни фирми. Компанията има отлични позиции пред НЕК като изпълнител на енергийни обекти. Един от големите успехи на фирмата е подстанция 400 киловолта в Пловдив. Там Ел Контрол е подизпълнител на Siemens. Работим от 10 години с чуждестранни фирми и аз твърдя, че през това време успяхме да научим много от съвместната ни работа, казва Нягол Христов. Фирмата е подизпълнител на АВВ Германия при изграждането на първата сероочистваща инсталация в Старозагорския регион на седми и осми блок в ТЕЦ Марица- изток - 2. В ТЕЦ 3 старозагорската фирма е участвала при изграждането на сероочистваща инсталация на четирите блока на централата като подизпълнител на Siemens-Истанбул. Ел Контрол е оценена високо и от италианската компания Енел. Едно от най-големите признания в работата ми с чуждестранните компании беше поканата, която ни отправиха от Енел, да сключим в Милано предварителен договор за рехабилитацията на първи блок в ТЕЦ Марица-изток 3, казва Христов. Ел Контрол е работила по рехабилитацията на всичките четири блока в ТЕЦ Енел Марица-изток 3 и сега работи по нов договор за рехабилитация на въглеподаването в централата.
Имаме добри договори с големите енергийни компании, ние сме предпочитани партньори, затова и до този момент не сме усетили финансова криза, казват от старозагорската компания. Ръководството й се надява държавата да осигури добри условия за бизнеса на чуждестранните инвеститори, защото полза от това ще има цялата страна. През последните години около 70% от оборота на фирмата са реализирани от съвместната й работа с чуждестранните енергийни компании. Считам, че Българският енергиен холдинг не е удачна структура, споделя Христов. Ако щете, дори и за това, че заради тази структура се бави с месец процедурата по обществените поръчки.
През последните години Ел Контрол реализира средно с около 20% по-висок оборот и печалба в сравнение с предходната година. Оборотът на фирмата бележи ръст от 18% през 2008 г. спрямо предходната 2007 г., а печалбата е с ръст от около 13%.
Очакванията за 2009 г. са финансовите резултати да бъдат на нивата на миналогодишните. Голямо облекчение за бизнеса ни беше намалението на корпоративния данък с 10%, казва собственикът на Ел Контрол. Според него това е добра стъпка от страна на управляващите и подпомага българския бизнес.

 

Още новини