Начало Новини Актуално Заради дъжда само 25% от пшеницата ще има качествата на хлебно жито. Изкупната цена трябва да е 25 ст./кг

Заради дъжда само 25% от пшеницата ще има качествата на хлебно жито. Изкупната цена трябва да е 25 ст./кг

Актуално

Дъждовете помрачиха оптимистичните очаквания на зърнопроизводителите за добра реколта от жито това лято. Жътвената кампания се забави вече седмица, качеството на зърното се влошава. Затова и прогнозите вече са умерено оптимистични.

На 17 юни, две седмици преди старта на жътвата, на консултативния съвет по зърното към агроминистерството прогнозата бе за добив на 3,9-4 млн. тона пшеница и 800-900 хил. тона ечемик. Тогава състоянието на 83,2% от посевите с пшеница бе определено като много добро или добро. При ечемика процентът бе 81,2.
Десетина дни по-късно вече започна леко коригиране на прогнозите. Агроминистърът Мирослав Найденов обяви на 24 юни, след като ритуално откри жътвата в Бяла Слатина, че очакванията са за добиви от 3,6-3,9 млн. тона жито. Впрочем дори по време на самия ритуал времето не бе подходящо за жътва - облачно и влажно, пише вестник Труд.

Така или иначе точната равносметка ще бъде направена, след като кампанията приключи. Дори и предварителните данни да се окажат прекалено оптимистични, статистически погледнато обемът на производството все пак ще бъде на добро ниво (виж долу таблицата за добивите в предходни години). Вероятно страната ще разполага с около 2 млн. тона жито за износ за над 200 млн. евро, според агроминистъра. Друг е въпросът обаче за качеството на това зърно. Според производители едва 25% ще има качествата на хлебно жито и изкупната цена трябва да е 25 ст./кг (250 лв./т).

Качеството на житото е определящо за цените, а то явно севлошава. В края на юни изкупната цена на фуражния ечемик от нова реколта (неговата жътва започва по-рано) бе между 140 и 175 лв. без ДДС. Пивоварният се търгуваше за 170-180 лв. В този период пшеницата от стара реколта бе в диапазон 170-210 лв./тон.
В почти цялата страна стопаните се оплакват от дъждовете. Оптимисти са единствено фермерите в Пловдивско и Хасковско.

 

Радослав Христов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите:

До май очакванията ни за реколтата бяха оптимистични, но дъждовете ни развалиха сметките. Оттук нататък всяко преваляване ще оказва негативно влияние върху реколтата. Затова не искам да се обвързвам с прогнози за добива.
Във всеки случай е ясно, че качественото зърно тази година ще бъде не повече от 25% от общото количество. Не искам да влизам в полемика за цената му, но ние, зърнопроизводителите, настояваме поне то да се изкупува на цена от минимум 25 стотинки на килограм. В противен случай ще стане като миналата година. Тогава пазарът не разграничи ценово хлебното от фуражното зърно и всичкото отиде на корабите за износ.
Не е нормално от произведените 4 млн. тона зърно качественото да не достига и 1 млн.т. Затова апелът ни сега е следният: Дайте реалната цена на качествената пшеница, за да не бъде изнесена!
Ако проблемът не се оправи, за нас ще е по-добре да гледаме само фуражна пшеница - поне дава по-високи добиви.

Още новини