Начало Новини Актуално Заради чиновническо безхаберие дете от Сърнево мина на хемодиализа

Заради чиновническо безхаберие дете от Сърнево мина на хемодиализа

Актуално

Десетгодишният Христо Генов от село Сърнево се ражда с един бъбрек. Христо много иска да стане лекар, за да лекува дечица като него. Той ще празнува десетия си рожден ден на 2 декември и пак ще си пожелае най-сетне да го оперират в чужбина. Тази негова мечта е от четири години. Майка му е починала, когато е 3-годишен. Баща му Гено и баба му Янка, които се грижат за него, чакат чиновническо благоволение четвърта година, с надеждата рожбата им да получи адекватно лечение.

Христо Генов е включен две последователни години в кампанията "Българската Коледа" - за Новата 2007 и 2008-а година. Бащата обаче е категоричен: "От набраните средства му дадоха само някакви хормони за терапия". И докато чака да дойде редът му за операция в чужбина, Христо вече е на хемодиализа, защото единият му бъбрек спира да функционира.
Десислава Хурмузова от фондация "Да спасим Дарина" алармира чрез "Старозагорски новини":
"Помогнете на Христо, той трябва да живее. Той е типичен пример за безхаберието на чиновниците от здравното министерство и конкретно на "Фонд за лечение на деца", които връщат милиони, а нуждаещите се деца умират. Бездушието на служителите от здравеопазването към Христо беше капката, която преля търпението на нашата фондация. Тя е създадена да помага на нуждаещите се деца, но и да задвижи мудната и неефективна държавна машина, която включва профилни комисии или национални консултанти по съответните заболявания, за да се стигне до центъра "Фонд за лечение на деца". Едва тогава сумите, които данъкоплатци и дарители осигуряват ежегодно, могат да бъдат оползотворени по най-добрия начин."
Г-жа Хурмузова обрисува накратко одисеята на Христо от Сърнево и неговите близки. През последните две години от фондацията й пишат последователно три писма до МЗ. Второто е от октомври 2008-а и е адресирано лично до тогавашния министър д-р Евгений Желев. Последното е с дата 9 ноември т.г. Фондацията вече е намерила клиника в Италия, която е готова да извърши трансплантацията, осигурени са и парите от 90 000 евро. Процедурата обаче изисква последната седма стъпка по досегашните правила - Центърът да уреди формалностите с клиниката, която ще извърши лечението, банковите сметки и билетите за пътуване. Христо има придружаващи заболявания и за да го изпратят за лечение в Италия, е нужно официално болница да го изпрати в задграничното здравно заведение. Ако се чака досегашната, тежка процедура, Христо от Сърнево може и да не я дочака...
Новоназначеният изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" д-р Николай Колев се ангажира всичко, което е в компетенцията и възможностите на областната болница и конкретно на Отделението за хемодиализа, да бъде сторено бързо и Христо да бъде изпратен на лечение в Италия. Всичко това беше уредено с един телефонен разговор от медията ни... и, разбира се, проявата на човещина от д-р Колев.
От фондация "Да спасим Дарина" с основание смятат, че след скандалната оставка на шефа на фонда д-р Добрев, е време за бърза и адекватна работа по промени в правилника за дейността на фонда. Всички се надяват, че ще бъде изработена кратка, ясна и прозрачна процедура по кандидатстване и отпускане на средства за лечение, за да може фондът наистина да работи за здравето на децата.
Деси Хурмузова от екипа доброволци пояснява още:
"Фондът е създаден през 2005 година, за да спасява живота на българските деца, но за това време се е превърнал в символ на престъпно бездушие и безотговорност за десетки родители на болни деца, които бяха принудени да чакат в неизвестност месеци наред, докато децата им умираха пред очите. Няма как подобно отношение да не предизвика вниманието на гражданското общество и медиите. Това буквално създаде една вълна на обществена нетърпимост и недоволство, което буквално изригна след огласяването на доклада на Сметната палата и поисканата от премиера Борисов оставка на шефа на фонда д-р Николай Добрев.

Още новини