Начало Новини Актуално Заработи първата в България и региона водородна зарядна станция

Заработи първата в България и региона водородна зарядна станция

Актуално

Вече виждаме навлизането на водородните технологии в реалния живот. Надявам се скоро да бъдат изградени зарядни станции за обслужване на водородни автомобили на територията на България.

Това каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков по време на откриването на първата в България и региона водородна зарядна станция.

Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя изцяло развитието на водородните технологии и навлизането им в транспортния сектор. Потенциал за това виждаме в градския и тежкотоварния транспорт, както и в железницата, посочи заместник-министър Недялков.

Той припомни, че се работи по разгръщането на зарядна инфраструктура и до края на тази година ще бъде обявена процедура за 92 млн. лева по Програма Транспортна свързаност 2021-2027 г. за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива по пътищата и в пристанищата за обществен транспорт.

Първата в България и региона зарядна станция за водородни електромобили е част от Полева лаборатория Интегрирани енергийни системи на ЦК ХИТМОБИЛ. Проектът се осъществява от ЦК ХИТМОБИЛ, БАН и Института по електрохимия и енергийни системи Евгени Будевски към БАН.

Произведеният на място водород постъпва директно във водородната зарядна станция, където се компресира до необходимото налягане за осъществяване на зареждането.

Станцията разполага с два изхода с различно налягане, което позволява в рамките на минути да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили.

Източник: fakti.bg

Още новини