Начало Новини Актуално Заповед на ДНСК превърна законна сграда в руини

Заповед на ДНСК превърна законна сграда в руини

Актуално

На 13 и 14 юли беше разрушена законно построена хижа край язовир "Априлово". Това, както вече ви информирахме в предишни наши публикации, стана след заповед на Районната дирекция "Национален строителен контрол" в Стара Загора от 13 октомври 2009 г. Мотивите са, че при проверката, "извършена на място и по документи" от община Гълъбово, е установено, че сградата е построена в периода 21 април 2008 г - 15 септември 2009 г., без необходимите строителни разрешителни. Затова и трябва да бъде съборена.

Нито един от тези аргументи обаче не се оказа верен, коментира вестник Старозагорски новини.

Хижата е строена в периода 1982-1984 г. и това е доказано от Янчо Георгиев, тогавашен началник на ДАП - Гълъбово, който е ръководил строителството, а след завършването на сградата тя е предадена на ТПК "Доньо Пехливанов". Налице са били всички необходими строителни книжа, които впоследствие изчезват незнайно къде. А ако служители от РДНСК бяха ходили на място, щяха да видят с очите си, че не става въпрос за ново строителство.
Всички тези факти са установени от Районна прокуратура - Гълъбово. В постановлението е посочено, че хижата е купена през 2004 г. от Петър Велков, но не от община Гълъбово, а от ТПК "Доньо Пехливанов", че е била в окаяно състояние и новият собственик е извършил основен ремонт и е открил сметка за ел.захранване и че сградата е строена през посочения от Янчо Георгиев период. Това обстоятелство е  много важно, тъй като хижата попада в категорията на "търпимите", а според параграф 16 от ЗУТ "Сгради, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа... не подлежат на премахване или забрана за ползване". Да, но виновни, според Районна прокуратура - Гълъбово, няма. Хижата вече също я няма. Няма и виновни за случилото се.
В тази история обаче има и няколко неизвестни, едно от които е на какво основание община Гълъбово става собственик на сградата и как на 21 април 2008 г. земята става частна общинска собственост, след като Велков има документи за закупуването на хижата. Независимо от това той не е признат за страна по спора, не му е дадена възможност да обжалва заповедта дори като съвестен ползвател, а община Гълъбово не само че не обжалва, а съдейства за събарянето на сградата.
След като всички тези факти станаха известни, от звеното за строителен контрол в Стара Загора ни отговориха, че те не могат да спрат заповедта за събаряне. От ДНСК - София, получихме същия отговор. Така на практика една законна сграда се превърна в руини. Въпросът е кой стои зад тях и той по-върховен ли е от закона?

Още новини