Начало Новини Актуално Започват проверки за съдържание на вода в пилешките продукти

Започват проверки за съдържание на вода в пилешките продукти

Актуално

проверки съдържание пилешки продуктиБългарската агенция по безопасност на храните започна проверки на производителите, преработвателите и търговците на пилешки продукти. Най-масирани ще бъдат проверките сред производителите, каза министърът. Тези, които ни продават вода, а не месо, лъжат потребителите. На продуктите дори пише 30% съдържание на вода. Те продават скара вода или пилешко месо, коментира министър Найденов.

Вносното пилешко месо също ще трябва да се опакова в преработвателните предприятия по новия ред, съгласно Наредбата, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Тя гласи, че съдържанието на влага в пилешкото месо трябва да бъде не повече от 4,3%, като водата в продуктите трябва да е само такава, която се поддържа физиологично в птичия труп, без да бъде допълнително добавяна. Тя не трябва да се обявява. Над тези количества вече е нарушение.

Смятам, че имаха достатъчен гратисен период. Наредбата беше обнародвана на 20 ноември миналата година, а търговците имаха два месеца, за да отговорят изискванията, каза изпълнителния директор на агенцията по храните д-р Йордан Войнов.

Санкциите, при нарушения на забраната, ще бъдат за производителите на такива пилета. При първо нарушение глобата е 10 000 лева, а при повторно нарушение ще бъде затварян обектът. Д-р Йордан Войнов подчерта, че глобата за търговците е по-ниска - 5 000 лева, тъй като е възможно в някой търговски обект да е допуснато да има такова пиле.

Проверката е първа и е сигнал към всички. Продукцията със съдържание на вода трябва да бъде свалена от щандовете, обясни министър Найденов. Старата продукция трябва да отиде към хранителната банка или екарисаж.

Още новини