Начало Новини Актуално Започват проверки за пестициди в зарзавата

Започват проверки за пестициди в зарзавата

Актуално

С масирани проверки за наличието на пестициди на плодовете и зеленчуците, продавани в големите търговски вериги, започваме в понеделник - 21 февруари. След това ще сме на тържището в село Плодовитово. В инспекцията ще участват служители на ДВСК, на "Растителна защита" на РЗИ - дирекция "Контрол на храните", НАП и полицията.

Това заяви Михаил Станчев - директор на "Растителна защита" - Стара Загора.

Де факто това е презентацията на новата Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), която се очаква да се структурира в Старозагорска област след 1 март, оповести д-р Генади Ганчев, директор на старозагорския клон на Агенцията. От Регионалната здравна инспекция също потвърдиха, че  инспектори от дирекцията, която ще се влее в Агенцията по безопасност на храните, вече работят по предстоящите проверки, пише вестник Старозагорски новини.
Веригите на Запад, които имат дъщерни компании и у нас, изискват задължително сертификат за качество от производителите, за да ги допуснат до щандовете си. Този сертификат гарантира, че зеленчуците и плодовете са произведени в съответствие с определени изисквания, които гарантират неговата безопасност. Подобно изискване обаче няма в нито един магазин у нас, включително и в чуждите вериги. За транспортирането на плодове и зеленчуци на големи разстояния, без това да се отрази на външния им вид, се ползват и биоциди - вещества, подобни на пестицидите. При тях, както и при препаратите за растителна защита, има списък със забранени и разрешени продукти, пояснява Михаил Станчев.
"Не само в евтините плодове и зеленчуци се използват "балсамиращи" вещества на ниски цени. За ябълките и доматите обикновено се ползват парафини, които покриват кората и задържат водата. Много от тези восъци не се отмиват дори при обилно измиване с вода, затова се препоръчва продуктите да се белят преди консумация", каза д-р Станимир Станков, директор на дирекция "Контрол на хранителните обекти" в РЗИ - Стара Загора.
В предстоящите масирани проверки в региона ще се изследва и за евентуалното наличие на бои, с които се третират вносните портокали и мандарини.
При репортерска проверка на Централния кооперативен пазар продавачи на сергии изразиха съмнения, че гръцките портокали се берат зелени и после се "боядисват" и полират, за да добият търговски вид. Бърз експеримент с избърсване на оранжев портокал не показа наличие на съмнителни цветни петна по бялата кърпичка.
"Боите, с които се оцветяват портокалите, са безвредни, но те са забранени в Норвегия, Съединените щати и Япония, тъй като причиняват алергични реакции. Тъй като Гърция е член на Европейския съюз, цитрусите от там влизат на нашия пазар със сертификат за качество, който е валиден за цялата общност", коментираха от здравната инспекция. Техният съвет е да белим по-дебело ябълките и доматите и да очакваме през март да бъдат огласени резултатите от стартиращите проверки.

Още новини