Начало Новини Актуално Започват проверки за многократно използване на мазнини в заведенията

Започват проверки за многократно използване на мазнини в заведенията

Актуално
Стари мазнини

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви, че Българската агенция по безопасност на храните започва нови проверки за използването на мазнини при готвенето в заведенията. Масово заведенията нарушават правилата и използват едно и също олио многократно, заяви министърът преди днешната среща с общините.

Инспекторите ще проверяват дали мазнината се сменя всекидневно и дали не се прилага една и съща за различни продукти. Особено това ще важи за заведенията по морските курорти. Получаваме много сигнали от граждани, каза той, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Използването на стара мазнина застрашава здравето на хората и води до стомашни проблеми, обясни министър Найденов. Недопустимо е с една мазнина да се пържи риба и после картофи. Трябва да има отделни съдове. Знаем, че използването на една и съща мазнина води до спестяване на разходи на собствениците на ресторантите, но здравето на хората е по-важно, добави той.

Инспекторите ще следят дневниците на заведенията, в които трябва да вписват смяната на олиото. Използването на стара мазнина е рискова точка и сме поискали да бъде проверена от Центъра за изследване на риска, каза още министър Найденов.

Още новини