Начало Новини Актуално Започва прием на проекти по схема Eнергийна ефективност и зелена икономика

Започва прием на проекти по схема Eнергийна ефективност и зелена икономика

Актуално
Министър Добрев

От 14 май започва кандидатстването по схема Eнергийна ефективност и зелена икономика, която се реализира съвместно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщи министър Делян Добрев на официалното представяне на схемата.

Енергийната ефективност е основен приоритет на правителството в сферата на енергетиката и затова сме отделили значителен ресурс за подкрепата му, каза Делян Добрев, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

По схемата Енергийна ефективност и зелена икономика от ОП Конкурентоспособност се отпускат 150 млн. евро. ЕБВР предоставя кредитна линия на шест български банки (Алианц Банк България, ДСК Банк България, МКБ Юнионбанк, Прокредит Банк България, Райфайзен Банк България и УниКредит Булбанк) в размер на 50-150 млн. евро за мостово финансиране на проектите.

Това е пилотен проект, при който финансовите институции са участници в процеса, каза още министър Добрев. По неговите думи съчетаването на кредитната линия на ЕБВР със субсидията по оперативната програма подпомага успешната реализация на проектите. Министърът коментира, че през последните години е имало случаи на спечелени проекти, от които компаниите е трябвало да се откажат заради липса на съфинансиране.

Двама асистенти по програмата - технически и асистент по верификацията, трябва да съдействат за значително ускоряване на усвояването на средствата. Стойността на всеки отделен проект е до 2 млн. лв. Компаниите могат да получат между 30 и 50% субсидия. По предварителни изчисления от новата схема могат да се възползват около 1000 фирми в България.

С тази програма намаляваме административната тежест за бизнеса, повишаваме качеството и бързината на оценяване на проектите и ползваме ноу-хау от ЕБВР, която е водеща институция в областта на енергийната ефективност, каза Делян Добрев.

Най-евтината енергия е спестената енергия – така премиерът Бойко Борисов коментира ползите за бизнеса от новата схема по време на официалното й представяне. Той даде пример, че българската икономика е пет пъти по-енергийно интензивна в сравнение със средното равнище в ЕС. Един реактор на АЕЦ Козлодуй работи само, за да покрие загубите, коментира премиерът. По неговите думи, ако спестим 1000 мегаватчаса електроенергия, това се равнява на 10-11 млрд. лева според цената, която консултантът HSBC е дал за Белене.

Подпомагането на енергийната ефективност е един от ключовите приоритети на ЕВБР, заяви управляващият директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа Жан-Марк Петершмит. Чрез реализацията на програмата съвместно с МИЕТ ние подпомагаме повишаването на конкурентоспособността на българската икономика, допълни още той.

На представянето на схемата присъстваха още премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът по управление на финансовите средства от Европейския съюз Томислав Дончев, зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова, управляващият директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа Жан-Марк Петершмит и други.

Още новини