Начало Новини Актуално Започва прием на документи за компенсация на унищожена реколта от природни бедствия

Започва прием на документи за компенсация на унищожена реколта от природни бедствия

Актуално
Компенсации за унищожена реколта

От 1 февруари земеделските производители, чиято реколта е била изцяло унищожена от наводнения или градушки през 2010 г., могат да подават своите заявления за компенсации във всички областни дирекции на Държавен фонд Земеделие. Крайният срок за прием на документите е 31 март 2011 г., а финансовото подпомагане ще бъде преведено по банковите сметки на стопаните до 29 април, съобщиха от фонда.

За загуби от наводнения ще могат да кандидатстват стопани, които са отглеждали пшеница, ечемик, ръж, тритикале, овес, царевица за зърно, слънчоглед, зимна маслодайна рапица, репко, кориандър, грах, грахова смеска, люцерна, тютюн, спанак, салати, картофи, чесън, дини, сливи, кайсии, бадеми, малини и ягоди.
За компенсиране на унищожената реколта от градушка, право да кандидатстват ще имат фермери, които са отглеждали пшеница, ечемик, царевица за зърно, техническо сорго, просо, слънчоглед, зимна маслодайна рапица, дини, тикви, малини и лозя.
Държавната помощ ще се предоставя на физически и юридически лица, които са регистрирани като земеделски производители. Субсидията е в размер на 40% от действителните разходи за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година. За помощта ще могат да кандидатстват само стопани, на които е издаден протокол от областните и общински служби Земеделие и гор” за 100% унищожен посев. Земеделски производители, които не са застраховали площите си, ще разчитат на 50% от полагащата се помощ.

Още новини