Начало Новини Актуално Започва премахването на незаконните постройки в кв. Лозенец и подобряване на инфраструктурата (видео)

Започва премахването на незаконните постройки в кв. Лозенец и подобряване на инфраструктурата (видео)

Актуално

Започва премахването на незаконните постройки в кв. Лозенец и подобряване на инфраструктуратаСъс заповед на кмета на Стара Загора Живко Тодоров на 12 май в 9:00 часа ще започне събарянето на незаконни постройки в парк Боровата гора в ромския квартал Лозенец. По този начин искаме да се сложи край на беззаконието, да се пресече заселването на квартала с хора от други общини и региони, обясни Живко Тодоров.

В навечерието на изборите за Европейски парламент трябва да докажем, че сме европейци, които спазват законите, каза още кметът. На първия етап ще бъдат премахнати около 50 постройки за 20 дена. За нормалното изпълнение на поетите от Общината ангажименти ще се включи жандармерия и полиция.

Постройките са изградени изцяло незаконно върху терен, който е публична общинска собственост и не могат да бъдат узаконени. Някои от обитателите на въпросните постройки са се присъединили по същия незаконен начин към водоснабдителната и електроснабдителната мрежа, е установила проверката. Голяма част от хората са и без лични карти.

Трябва да се знае, че правата и задълженията са еднакви за всички и няма да толерираме прояви на беззаконие, категоричен е Живко Тодоров. Община Стара Загора многократно е апелирала и давала възможност и отсрочки на притежателите на незаконни постройки да си изградят жилища, които да отговарят на необходимите условия, но никой не се е възползвал. Обитателите на постройките не познават законите на страната и не знаят точно какви разпоредби са нарушили. Няма обжалване и на заповедта на кмета за събарянето на къщите им. Също така никой не е изнесъл сам през тази седмица покъщнината си до този момент.

Със събарянето на незаконните постройки в градския парк на ромския квартал на Стара Загора се цели и да се създадат благоприятни условия за тези, които спазват правилата. Ще разработим проект за водоснабдяване и канализация в квартала и ще предложим подобряване на инфраструктурата, каза още кметът.
Стотици са незаконните постройки и на други места в квартал Лозенец в Стара Загора. Те също ще бъдат премахнати поетапно.

 

Още новини