Начало Новини Актуално Започва общественото обсъждане на ОВОС за регионалното сметище на Стара Загора

Започва общественото обсъждане на ОВОС за регионалното сметище на Стара Загора

Актуално

Утре в 10.00 часа в зала 2 на Oбщина Стара Загора започва общественото обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционното предложение за изграждане на регионално съоръжение за третиране на отпадъците. То ще обслужва всичките 10 общини в Старозагорска област, плюс Твърдица.

Общественото обсъждане ще се проведе по утвърден график. Пак на 27 юли, но от 16.30 часа, ще има дискусия в сграда 2 на Общинска администрация - Казанлък; в сряда от 17.30 часа - в залата на кметството в с.Ракитница; на 29 юли от 13.00 часа - в залата на Общинска администрация - Гълъбово; на 30 юли от 10.30 часа - в пленарната зала на читалището в Гурково, пише вестник Старозагорски новини.
Безспорно най-много и най-сериозни въпроси ще бъдат зададени в Ракитница, в чието землище е предвидено да се изгради регионалното съоръжение. Още в самото начало Инициативният комитет в селото се обяви против, като най-сериозният мотив беше хигиенно-санитарното отстояние от сметището до населеното място. То е по-малко от регламентираното в Наредба No 7, твърдят протестиращите. След като не получиха задоволителни отговори от българските институции, членовете на Инициативния комитет се обърнаха с жалба до Страсбург, която ще бъде разгледана. Повече от месец те се готвят всеки ден за общественото обсъждане, а становището им остава непроменено.
По предварителна информация в Казанлък, Гурково и Гълъбово не се очакват сериозни дебати. Това е обяснимо, тъй като там ще се изграждат само претоварни станции.

Още новини