Начало Новини Актуално Започва обсъждането на екодоклада на депото за отпадъци край Ракитница

Започва обсъждането на екодоклада на депото за отпадъци край Ракитница

Актуално

Вчера представители на Oбщина Стара Загора, РИОСВ и РИОКОЗ запознаха медиите с окончателния вариант на доклада за Оценка на въздействието на околната среда за регионалното съоръжение за битови отпадъци край с. Ракитница.

Според зам.-кметa Белчо Белчев и специалистите, той е съобразен с всички изисквания и дава достатъчно основания за диалог с недоволните от изграждането на депото. Компостирането ще се извършва в закрито помещение, отпадъците ще се обезмирисват непрекъснато с препарати, а системата за отвеждане на газовете гарантирала чистотата на въздуха. На въпрос на "Старозагорски новини" откъде ще се взема земна маса за ежедневното запръстяване на отпадъците, екологът на общината Маргарита Георгиева отговори, че тя ще се трупа на депа още при изкопните работи на първата клетка и останалите съоръжения, а освен това пръст ще се кара и от строителните дейности в района. Сметището пък щяло да бъде опасано от дълбоки отводнителни канали, които няма да позволяват стичането на нечистотии към селото при обилни дъждове, пише вестник Старозагорски новини.
Дали всичко това обаче ще успокои протестиращите от Ракитница, чийто основен проблем е разстоянието между бъдещото депо и селото? В доклада е посочено, че то е 1000 метра и при закрито компостиране те са в нормите на Наредба 7 за хигиенните отстояния, но от Инициативния комитет твърдят, че разстоянието е около 800 метра. Това е и основният повод те да заведат дело в Страсбург. Ако претенциите им бъдат уважени, то около изграждането на регионалното депо ще възникнат доста сериозни проблеми, които ще забавят пускането му в експлоатация. В тази връзка Белчев се надява, че след като се запознаят обстойно с доклада, протестиращите ще смекчат позицията си. Той допълни, че ако те променят становището си, Общината ще се ангажира с инфраструктурни проекти като увеличаване на дебита на питейната вода и изграждането на канализация. Освен това между депото и селото ще бъде създаден и широк зелен пояс.

Обсъжданията на доклада по ОВОС започват в 10 часа на 27 юли в зала 2 на Община Стара Загора и ще продължат в 17.30 в кметството на с. Ракитница. Дебати ще има и в Казанлък, Гурково и Гълъбово, където се предвижда изграждането на три претоварни станции. Докладът е размножен в седем екземпляра и всички, които се интересуват, ще могат да се запознаят с него в РИОСВ, Община Стара Загора, кметството на Ракитница и общинските администрации в Казанлък, Гурково и Гълъбово, където ще могат да се депозират и писмени становища.
На журналистически въпрос ще има ли промяна в такса-смет, Белчев отговори, че за старозагорци тя ще се повиши незначително, но за останалите 10 общини поскъпването ще е повече, тъй като в таксата ще бъдат включени и транспортните разходи. На реплики от страна на медиите, че отпуснатите 26 милиона евро биха могли да се пренасочат за изграждането на завод, той допълни, че въпросът е поставян в екоминистерството, от където са отговорили, че вече няма време, тъй като регионалното съоръжение трябва да бъде готово до средата на 2013 година. До 2018 г. обаче трябвало да се реши и въпросът за завод, който можел да се построи на същата площадка. В тази връзка европейските пари нямало да бъдат хвърлени на вятъра, тъй като 20% от отпадъците, останали след преработката, трябвало да се депонират някъде. "Има достатъчно оферти за изграждането на заводи, а последната от тях е на италианска фирма, но сега трябва да мислим за депото", каза зам.-кметът. "Не сме обсъждали резервен вариант, ако започнат съдебни дела, но смятам, че протестиращите нямат правни основания за това", заключи Белчев.

Още новини