Начало Новини Актуално Започва масова имунизация на ромите срещу морбили. Нови 16 заболели са регистрирани за последните два дни

Започва масова имунизация на ромите срещу морбили. Нови 16 заболели са регистрирани за последните два дни

Актуално

От днес Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Стара Загора заедно с неправителственото сдружение "Свят без граници" започват масова имунизация срещу морбили в ромския квартал "Лозенец". Ще бъдат ваксинирани всички контактни със заболелите до 30 години и необхванати от задължителната имунизация /на 13 месеца и на 12 години/ до 20-годишна възраст.

Комбинираната ваксина за морбили, паротит и рубеола е доставена безплатно от здравното министерство, а манипулациите ще се извършват от общопрактитуващите лекари в квартала. На този етап не е ясно колко души общо ще бъдат имунизирани, тъй като необхванатите по една или друга причина все още се уточняват от джипитата, пише вестник Старозагорски новини.
Освен в Стара Загора, здравната атака вече е започнала в Раднево и ще продължи и в останалите ромски квартали и махали в Старозагорска област. Вниманието е насочено преди всичко към малцинството, тъй като 87.5% от заболелите са роми. Само във вторник и сряда са регистрирани нови 16 случая на морбили. Най-много те са отново в община Казанлък. До вчера общият брой на болните в областта беше 46. Част от заболелите са настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора, а останалите са оставени на домашно лечение.
В сравнение със Сливенска област, където случаите на морбили надхвърлят 600, а някои завършиха със смърт, в Старозагорско картината е сравнително спокойна, коментират от РИОКОЗ. Това обаче е твърде измамно, тъй като този вид шарка е остро заразна, а усложненията от нея са бронхопневмонии. От друга страна пък ниската хигиена и фактът, че ромите доста пътуват, особено по празниците, прави обстановката епидемиологична. Затова и се вземат спешни мерки за ограничаване разрастването на болестта. Издирването на неваксинираните и контактните и имунизирането им вероятно ще продължи до края на януари.
Припомняме, че случаи на морбили в Старозагорска област не са регистрирани от 1986 година насам. Сега заразата е тръгнала от Северна България и вече е обхванала няколко области, а най-засегнати са Варненска и Сливенска. Според специалистите, причините са в пропуски при задължителната имунизация.

Още новини