Начало Новини Актуално Започва изграждането на регионални иновационни центрове с финансиране от 116 млн. лева

Започва изграждането на регионални иновационни центрове с финансиране от 116 млн. лева

Актуално

заместник-министърът на икономиката Лилия ИвановаЗапочва процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с бюджет от близо 116 млн.лв., чрез която ще бъде подпомогнато изграждането на регионални иновационни центрове. Те ще бъдат разпределени между шестте обособени региона, без област София-град, като идеята е да се финансират от един до три центъра във всеки един регион. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова в Пловдив, където се провеждат информационните дни по процедура "Създаване и развитие на регионални иновационни центрове", съобщи Министерството на икономиката.

Конкурентната процедура ще подкрепи съвместни проекти, инициирани от най-малко три предприятия с висок иновационен потенциал в сътрудничество с научно-изследователско звено. Минималният размер на един проект е 1,5 млн. лева, а максималният – 7 млн. лева, като процедурата е с краен срок за подаване на проектни предложения до 20 януари 2020 г.

Иванова посочи, че Министерството на икономиката през ОПИК подкрепя конкурентоспособността на местния бизнес чрез създаването на регионалните научно-производствени структури, а бизнесът и науката могат да създадат място, където една обща идея да се превърне в реалност.

„Убедена съм, че бъдещите центрове ще бъдат в подкрепа на икономиката по места, като целта е чрез активизиране на сътрудничеството между науката и бизнеса да се модернизира производството", изтъкна тя.

Икономическият заместник-министър коментира, че визията за регионалните иновационни центрове е стратегически дългосрочна. „Особено важно е проектите да имат устойчивост и да продължат да функционират и след приключване на програмата.

Лилия Иванова съобщи, че до момента само в област Пловдив приключилите проекти през този програмен период са 244 на обща стойност 151 млн. лв., а в изпълнение са 51 проекта, като размера на договорената финансова помощ по тях е около 39 млн. лв.

„Активността и финансовата подкрепа, която се предоставя по ОПИК в област Пловдив е един значителен процент от общото цяло за Южен централен район“, подчерта заместник-министърът на икономиката.

Още новини