Начало Новини Актуално Започва изграждането на най-голямата фотоволтаична централа в България

Започва изграждането на най-голямата фотоволтаична централа в България

Актуално
Стара Загора

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков постави началото на проекта за изграждане на нова фотоволтаична централа край великотърновското село Самоводене. Със стойност от 150 млн. евро и инсталирана мощност от 45 MWp това е най -големият фотоволтаичен парк в България. Собственикът е корейската компания SDN, която е сред най-големите инвеститори в България през последната година.

„За компанията това е първа стъпка за инвестиции в България, а за нас е поредна стъпка към постигането на националната ни цел за 16% дял на енергията от ВЕИ в крайното брутно потребление на енергия”, каза пред участниците в церемонията министър Трайков, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ. Той подчерта ангажимента на българското правителство да насърчава компаниите да използват местен ресурс за производството си, каквито са възобновяемите енергийни източници.
Корейският инвеститор SDN  дари 1 млн. лева на българското правителство, които ще се ползват за проекти в областта на енергийната ефективност. Дарението е част от програмата на компанията за корпоративна социална отговорност. Предстои дарителят и МИЕТ да договорят и подпишат меморандум за използването на средствата.
SDN e водещ корейски инвеститор в областта на ВЕИ. Компанията има завършени повече от 200 фотоволтаични проекти в света. Новият фотоволтаичен парк в Самоводене ще произвежда чиста енергия без въглеродни емисии – напълно в съответствие с приоритетите на правителството в икономическата политика за насърчаване на високотехнологични и иновативни производства, с грижа към околната среда.
В началото на церемонията за първата копка между облаците край Велико Търново се показа слънце, което министър Трайков определи като „добър знак за стартиращия фотоволтаичен проект”.

Още новини