Начало Новини Актуално Започва цялостното благоустрояване на Руския пазар в Стара Загора

Започва цялостното благоустрояване на Руския пазар в Стара Загора

Актуално

Руския пазарНа 21 септември (понеделник), от 13:30 часа, в северната част на територията на т. нар. Руски пазар, кв. Три чучура-юг, ще бъде направена символична първа копка за стартиране на проект за Нова визия и благоустрояване на територията на Руски пазар и разширение на ул. Капитан Петко Войвода град Стара Загора. Проектът предвижда изграждане на покрит пазар за индустриални стоки с минимум 135 търговски щанда.

Той ще бъде с разгъната застроена площ до 2000 кв. метра, с иновативна визия, енергоефективни материали, модерна вентилация и климатизация. Предвидената търговска площ е с възможност за обособяване на зони с различна тематичност на предлаганите стоки и изделия.

Обособено е прилежащо площадно пространство с декоративна настилка, паркинги за посетителите и за зареждане за около 100 автомобила, пейки, перголи, фонтани, водни ефекти, художествени елементи, осветителни тела. Предвиждат се богато озеленени площи с дървесни видове, храстова растителност и цветни партери, всичко което може да превърне тази част на града във вторичен градски център.

Проектирана е четирилентова улица Капитан Петко войвода с тротоари, в обхват от кръговото кръстовище при бул. Цар Симеон Велики до пресечката с бул. Славянски, където ще бъде изградено ново кръгово кръстовище.

Територията на Руския пазар, наречена така през 90-те години на миналия век, от дълги години има окаян и овехтял вид, с покритие от метална конструкция и ламарина, със самоделни покрития за защита на търговците от слънце, дъжд и вятър. Нелицеприятният външен вид на тържището ще бъде заменен от устойчива, функционално пригодна и естетически издържана градска среда.

Финансирането на мащабните действия ще бъде от Фонд за устойчиви градове.

Още новини