Начало Новини Актуално Започва акцията на полицията Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!

Започва акцията на полицията Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!

Актуално
Акция Ваканция

От 1 до 15 юни на територията на цялата страна ще проведе традиционната акция на полицията Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя. Целта е да се ограничат предпоставките за настъпване на пътни инциденти с участието на деца. В този период и през цялата ваканция, служителите на пътна и охранителна полиция ще осъществяват засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност от пътнотранспортни произшествия с деца и юноши.

Ще се акцентира върху спазване на ограниченията на скоростта и предимството в населените места, използването на предпазни колани и каски и обезопасителни системи за деца при превозването им в МПС и предотвратяване случаите на управление на МПС от неправоспособни водачи и санкциониране на собственици, предоставили МПС за управление от неправоспособни лица, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. Полицейските служители ще реагират и при рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него, с цел предотвратяване на инциденти.

Летните месеци са характерни с рязкото увеличение на пътнотранспортни произшествия, включително с деца и юноши. Националната статистика сочи, че децата до 14-годишна възраст са потърпевши най-често като пешеходци, когато играят навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното, а децата и юношите от 10 до 17 години – като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди. При тази възрастова група е характерен и високият брой на пострадалите като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи.

През последните години се отчита нарастване на злополуките  по вина на неправоспособни водачи, включително юноши. При значителна част от пътните инциденти важна съпътстваща причина е налице лисващият или недостатъчен родителски контрол над подрастващите.

Друг сериозен проблем, от който следва  високо ниво на пострадалите при ПТП в страната е неизползването на обезопасителните колани от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.

Още новини