Начало Новини Актуално Започва акция Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!

Започва акция Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!

Актуално

Традиционната акция ще се проведе в периода 11 до 30 септември 2009 г. През този период служители на полицията ще осъществяват засилен контрол в районите на  училищата в часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки.

Ще контролират правилното пресичане от страна на пешеходците;  ще регулират движението на МПС, за да осигуряват безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители, съобщи пресцентърът на ОДМВР - Стара Загора.
В момента, съвместно с представители на общините в областта се извършва преглед на пътната маркировка, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта, обезопасеността на входовете на училищата и се набелязват мерки за отстраняване на рисковете.  На проведеното вчера съвещание на общинската комисия по безопасност на движението в Община Стара Загора  бяха взети решения  за подобряване на видимостта на уязвими кръстовища и обновяване на пътната маркировка в районите на няколко учебни  заведения в общината.  
На самия 15 септември Пътна полиция и Детска полицейска академия – Стара Загора отново ще проведат съвместна акция за осъществяване на действен контрол върху движението на моторните превозни средства и пешеходците в районите на училищата. Това е единадесетата съвместна акция на младите полицаи и полицията в Стара Загора за контрол върху спазване правилата на движение, която се провежда под мотото Знам и спазвам правилата.  В началото на новата учебна година членовете на ДПА  ще напомнят на своите връстници, че всеки трябва да познава и спазва правилата, а на техните родители – че със своя пример дават модел за безопасно поведение.
Засиленото полицейско присъствие в районите на най-рисковите кръстовища край училищата в старозагорско ще продължи през цялата учебно 2009/2010 г.  През първите два месеца от учебната година полицейски служители ще посетят училищата и ще беседват с децата и родителите по проблемите на безопасността на движение.
Решаващата роля за безопасността на детето, все пак имат родителите им. Статистиката показва,  че повече от половината от пострадалите деца, са претърпели пътни инциденти  като пътници в автомобилите, управлявани най-често от техните родители. Немалък процент от децата са пострадали като неправоспособни водачи на велосипеди, мотопеди и автомобили, възползвали се от либералното отношение или непредпазливостта на собствениците на превозните средства. Една четвърт от пострадалите деца са пешеходци и те са главно ученици в начален етап.  Затова пътните полицаи препоръчват майките и бащите на най-малките ученици използват  първите дни на учебната година, за да припомнят на децата си правилата за безопасно движение на пешеходците. И да не забравят най-важното -че детето може да знае правилата, но прави това което вижда - примерът на родителя е изключително важен.
Сектор Пътна полиция апелира към водачите на моторни превозни средства на 15 септември да управляват с включени къси светлини и по този начин да покажат своята съпричастност към безопасността на децата!

Още новини