Начало Новини Актуално Започва аерокосмическо наблюдение на региона

Започва аерокосмическо наблюдение на региона

Актуално

От Центъра за аерокосмическо наблюдение (ЦАН) информират областния управител Йордан Николов, че са в състояние в максимално кратки срокове да започнат наблюдение и обработка на данни. Писмото е в отговор на отправеното искане от Николов, да бъдат използвани възможностите на ЦАН за мониторинг на атмосферни замърсители, във връзка с проблема с обгазяването на Стара Загора и региона, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

От ЦАН уточняват, че е възможен мониторинг „за наличие на дим, прах и серни съединения, като честотата на извършване на обработка и интерпретация на спътникови изображения е два пъти на ден при подходящи метеорологични условия. На борда на сателитите не е инсталирана апаратура за измерване на концентрации и извършване на спектрален анализ на химически замърсители на атмосферата.”
В писмото, подписано от директора на Главна дирекция „Гражданска защита” – МВР, Стефко Бурджиев се казва още, че „за района на полигон „Змейово” се извършва космически мониторинг на атмосферното замърсяване от Института за космически изследвания при БАН.
Писмото завършва с предложение за среща на представители на областната администрация и ГД „Гражданска защита”, на която да бъде уточнено как да бъдат използвани възможностите на центъра и по какъв начин да бъде предавана информацията при стартиране на дейностите по извършване на наблюдението.

 

Още новини