Начало Новини Актуално Започнаха арести заради източване на Мини Марица изток ЕАД

Започнаха арести заради източване на Мини Марица изток ЕАД

Актуално

Сектор Икономическа полиция при Областна дирекция на МВР - Стара Загора, съвместно с Окръжна прокуратура реализираха първата по рода си полицейска операция за противодействие на източването на най-голямото въгледобивно дружество у нас Мини Марица изток ЕАД. Задържани са 3 души. Те са от Раднево и са извършвали доставки на резервни части за багери от 2007 до 2009 г. Частите са плащани като нови на двойно и тройно завишени цени, а реално са били втора употреба. При претърсване на домовете на задържаните са открити документи, които доказват участието им в организирана престъпна група, съобщи директорът на ОДМВР - Стара Загора комисар Алекси Алексиев.

В схемата са използвани 11 варненски фирми, които са източвали и ДДС. Установени са 20 договора на стойност 1 млн. лв. без ДДС, разбити на малки поръчки, за да се заобиколи закона за обществените поръчки - традиционна практика на въгледобивното дружество.
Това е извършвано и при сегашното и при предишното ръководство на дружеството, коментира комисар Алексиев.
Установени в престъпната схема са и две длъжностни лица в Мини Марица изток, които са се занимавали с доставките на резервни части.

Убеден съм, ще достигнем и до по-високи етажи в дружеството, тъй като тези лица заемат изпълнителски длъжности, но те изпълняват нарежданията на своите ръководители, каза още директорът на ОДМВР - Стара Загора.
Проверките в дружеството продължават. Срещу тримата задържани е повдигнато обвинение за организирана престъпна група, занимаваща се с данъчни и документни измами.

От пресцентъра на Мини марица изток разпространиха следната информация: В резултат на специализираната операция вече има задържани, между които и две лица, работещи в „Мини Марица-изток”. Двамата задържани са експерти „Търговия и доставки”. Злоупотребявайки със служебното си положение, те са изписвали завишени доставки на части и са изготвяли заявки за удовлетворяване на несъществуващи производствени нужди.
Проверява се връзката на арестуваните с лица от други фирми от страната , които евентуално са замесени във финансовите злоупотреби. Специализираната полицейска акция в комплекса продължава.

Още новини