Начало Новини Актуално Започна събарянето на скандалните бараки на бул. Славянски в Стара Загора

Започна събарянето на скандалните бараки на бул. Славянски в Стара Загора

Актуално

Принудително премахване на "скандалните" бараки в северозападната част на бул. "Славянски" разпореди кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев със заповед от 9 декември 2009 г. Само ден преди това изтече даденият 20-дневен срок за доброволното им премахване. Репортерската ни проверка показа, че изпълнението на кметската заповед е започнало незабавно.

С възлагателно писмо с тази дейност е натоварена фирма РSI. Към 10 часа работници вече събаряха сградата от източната й страна. В същото време от западната страна работници от фирмата на досегашния собственик Вълчан Колев също събаряха покривната конструкция върху Автомивката.
Към 11 часа на обекта се появи и самият Вълчан Колев. Той беше крайно афектиран от отказа на кмета да удължи срока за събаряне на обекта от неговата фирма, пише вестник Старозагорски новини.
"Моят екип не прие предложението на г-н Колев за удължаване на срока за събаряне на бараките му, тъй като няма абсолютно никакво технологично време за приключване на обекта - обясни градоначалникът проф. Светлин Танчев. - Трябва да се знае, че средствата за изпълнението на продължението на булевард "Славянски" е по Програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които трябва да се усвоят до края на настоящата година или да се върнат. Ще бъде непростимо, ако това се случи. Ето защо ще вложим всичките си усилия парите да бъдат усвоени и да бъде реализирана тази пътна връзка."
Става дума за изграждането на 80 метра път, който ще свърже продължението на булевард "Славянски" в посока запад, край новото колело. По този начин пътуващите от посока София към Бургас ще преминават по булевард "Славянски" и ще се изнасят в източна посока, което ще намали автомобилния трафик в Стара Загора.
"С Решение No 13934 от 19 ноември 2009 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди заповедта на кмета на Община Стара Загора за принудително премахване на въпросните бараки, отменена от Старозагорския административен съд.
Опитите за премахването на бараките датират от 2005 г. Следват поредица отменени заповеди на миналата и на новата кметска управа. Последното дело, което продължава да е в ход, е заповедта за премахване от Регионална дирекция национален строителен контрол (РДНСК) - Стара Загора.
Във вчерашния дъждовен ден на обекта беше и комисия, назначена с кметска заповед във връзка със Закона за устройство на територията, чл.196. Според него, ако гражданин не изпълни доброволно кметска заповед в законно установения срок, който в случая беше 20 дни, тогава комисията прави протокол за състоянието на обекта и се поканва фирма, която прави премахването. По съдебен ред Общината си възстановява направените разходи.
Налице беше и строителната фирма, която следва да изпълни строителните дейности след премахване на бараките, както и две патрулни коли на полицията.
Крайният срок за премахване на бараките е понеделник, 14 декември 2009 г.

Още новини