Начало Новини Актуално Започна розоберът в Казанлъшко. Берачите ще получават по 50 стотинки за килограм цвят

Започна розоберът в Казанлъшко. Берачите ще получават по 50 стотинки за килограм цвят

Актуално

Розоберът в Казанлъшко започна. Първи в масивите влязоха берачите от Кънчево и Ясеново. Тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят започна със седмица по-късно от миналата година заради лошото време. Розопроизводителите се въздържат от прогнози за тазгодишната кампания заради многото неизвестни. За голяма част от тях годината няма да е нито от лесните, нито от най-добрите заради многото въпросителни в бранша.

Масово розопроизводители и розопреработватели се въздържат от прогнозни цени. Единственото ясно е, че се работи по въпроса за единна цена за розоберачите - 50 стотинки за килограм набран розов цвят, пише вестник Старозагорски новини.
Според розопроизводители цената, която се очаква да получат от розоварните за килограм предаден розов цвят, ще варира в широки граници - от 1.20 до 1.60 лева, други предвиждат 1.60 - 1.80 лв.
И през тази година се запазва тенденцията за намаляване цената на розовото масло от 3800 евро за килограм, основно заради конкуренция на производства от други държави.

Още новини