Начало Новини Актуално Започна проверка на диетичени хлябове от производители в Стара Загора

Започна проверка на диетичени хлябове от производители в Стара Загора

Актуално
хляб Стара Загора

По заповед на МЗ проверки за съдържанието на диетичните хлябове в региона започват от днес до 25 януари инспекторите на РИОКОЗ в Стара Загора, информира нейният директор д-р Елена Канева. Ще се вземат по две проби от диетичните хлябове, прозведени от фирми на територията на Старозагорска област.

Ще се следят органолептични показатели, съдържанието на изкуствени оцветители, пепел, сол и захар - допълни д-р Канева.
Контролните проби ще се изследват в шестте лаборатории за страната, като тези от старозагроските производители ще се правят в Бургас и някои в Пловдив.

Разпоредната от здравното министрество проверка във всички зравни инспекции в страната е във връзка с изнесената информация от асоциация "Активни протебители" преди няколко дни. Оттам алармираха, че диетичните хлябове съвсем не са диатечни, и че насъщният за диабетици съдържал най-много захари. Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки не съответствали на реалното съдържание на продуктите, показват проведени от асоциацията тестове, пише вестник Старозагорски новини.
От асоциацията отбелязват, че важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри), и определят като "мит" убеждението, че от "тъмните" хлябове се отслабва, тъй като съдържат по-малко калории.
В анализираните продукти средното количество фибри е 1,02 г на 100 г хляб, докато при проведен подобен тест в Холандия е установено съотношение 5,1:100 г, т.е. близо пет пъти по-високо. Лабораторните анализи са отчели и високо съдържание на остатъчна пепел в продуктите, което според специалистите може да се обясни с влагането на много сол и други добавки (например утайка от кафе), които обикновено целят да подобрят естетическия вид на хляба.
Местни хлебопроизводители коментираха, че подобни твърдения били абсурдни, техните фирми имали сертификати по ИСО и не си позволявали да слагат кафе, за да оцветяват хляба.

Още новини