Начало Новини Започна поставянето на ваксината срещу ковид-19 на медиците в Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“

Започна поставянето на ваксината срещу ковид-19 на медиците в Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“

Поставянето на ваксината срещу ковид-19 в Университетска болница Проф. д-р Стоян Киркович - Стара Загора започна в 10:00 часа на 29 декември. Имунизирани са 10 медици от Клиниката по инфекциозни болести и Клиниката по анестезия и интензивно лечение. Първи се ваксинираха техните ръководители проф. д-р Лилия Пекова и доц. д-р Георги Арабаджиев.

Моят апел към хората е смело да подходят и да си поставят ваксина, за да си спестят неприятности. Латински постулат гласи, че профилактиката е най-добрата терапия - заяви проф. д-р Лилия Пекова.

Ваксинирането е бон шанс за нашето общество. Ще си позволя да цитирам Джоузеф Варон, който е един от най-изявените интензивисти в Хюстън: Ние водим две войни. Едната е срещу вируса и там имаме надежди за победа. Втората е срещу човешката глупост. Там засега надеждата ни е слаба - коментира доц. д-р Георги Арабаджиев.

Ваксинирането се осъществява при строго спазване на всички изисквания и указания на Министерството на здравеопазването. Предварително се измерва кръвното налягане и температурата. В болницата въведохме и прилагането на бърз антигенен тест, за да избегнем възможността за поставяне на ваксината на колега, заразен с ковид-19. Това заяви заместник-директорът на лечебното заведение доц. д-р Георги Минков.

Той добави, че първоначално желание за поставяне на ваксина са заявили около 90 медици, работещи на първа линия в борбата срещу ковид-19 в УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович, което е около 10% от състава на болницата. След старта на кампанията техният брой чувствително нарасна и се увеличава със всеки изминал ден. Очаквам след осигуряването на условия, в които ваксината ще се съхранява при минус 70 градуса, в рамките на две седмици да бъдат обхванати всички, пожелали имунизация от лечебното заведение - каза още доц. д-р Минков.

Още новини