Начало Новини Актуално Започна изплащането на премиите на тютюнопроизводителите

Започна изплащането на премиите на тютюнопроизводителите

Актуално

От днес започна изплащането на премиите на тютюнопроизводителите за реколта 2009 г. Движението на финансовия пакет се осъществява между Министерство на финансите, МЗХ и Фонд Тютюн. Средствата се отпускат на няколко транша в рамките на следващите дни. При превеждането на парите е допустимо известно забавяне съобразено с капацитета на съответната банкова система.

Фонд Тютюн е сключил договор с три банки, които да извършват разплащанията с физически лица, регистрирани като тютюнопроизводители. Това са Банка ДСК, Корпоративна търговска банка и Търговска банка Д. Съгласно договорите с банките, същите откриват безплатно за тютюнопроизводителите сметки, по които могат да си изтеглят премиите в двумесечен срок от превеждането на сумите по сметките им, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. За юридически лица и ЕТ, сумите се изплащат по посочените от тях сметки.
При не получаване на паричните средства от страна на тютюнопроизводителите в двумесечния срок, средствата се връщат във фонда и до края на годината се дава нов двумесечен срок за тяхното изплащане по посочената по горе схема.
Съгласно решението на УС на фонд Тютюн дребнолистните сортове - Басми и Каба Кулак ще получат съответно по 3,29 лв. за килограм и 2,13 лв. за килограм. Едролистните сортове - Виржиния и Бърлей ще бъдат субсидирани с по 1,30 лв. за килограм.

Още новини