Начало Новини Актуално Започна изграждането на най-голямата фотоволтаичната централа за собствени нужди в България

Започна изграждането на най-голямата фотоволтаичната централа за собствени нужди в България

Актуално

Министърът на икономиката Кирил Петков участва в церемония за начало на строителните работи по изграждането на Фотоволтаичен парк Аурубис-1, край завода на компанията в Златица. Фотоволтаичната централа ще бъде с инсталирана мощност от 10 мегавата, прогнозно годишно производство от 11 мегаватчаса. След като бъде завършена, тя ще е най-голямата слънчева електроцентрала за вътрешно производство на електроенергия от компания в страната.

Министър Петков поздрави компанията за мащабната инвестиция и обяви, че инвестиции в чисти енергийни източници означават отговорност към обществото и към околната среда. Кирил Петков посочи , че се надява на все повече инвестиции в зелена енергия, както и в производства с висока добавена стойност.

По думите му днешното събитие е крачка напред за постигането на националните цели за по-голям дял на зелената енергия и за енергийна ефективност в българската индустрия и производство.

Изграждането на слънчевата електроцентрала стартира със специално събитие на производствената площадка на компанията в Средногорието, в което участваха още главният изпълнителен директор на Aurubis AG - Хамбург Роланд Харингс, ръководителите на Аурубис България АД Тим Курт и ЧЕЗ България и представители на местните власти в Пирдоп и Златица.

Слънчевата централа Aurbis-1 е важен стратегически проект за цялата ни компания по пътя ни към декарбонизирано бъдеще, каза от своя страна Роланд Харингс, главен изпълнителен директор на Aurubis AG. Това показва и постоянния ни ангажимент към производството и инвестициите ни в България, добави той.

Проектът включва инсталиране на над 20 000 фотоволтаични панела върху парцел от 104 000 кв. м. Строителството се извършва от ЧЕЗ ЕСКО, компания на ЧЕЗ Груп (Чехия) в България. Слънчевата електроцентрала Aurubis-1 ще оптимизира външното потребление на електроенергия на топенето с 11 000 MWh годишно, а за периода от 15 г. общото производство на възобновяема енергия ще възлезе на близо 170 000 MWh. Ще бъдат спестени 4 000 тона емисии на CO2 годишно или над 60 000 тона за планирания период на експлоатация.

 

Още новини