Начало Новини Актуално Започна изграждането на Лот 2 на автомагистрала Тракия

Започна изграждането на Лот 2 на автомагистрала Тракия

Актуално

На 9 юни започна подготовката на строителната площадка за изграждането на Лот 2 на автомагистрала Тракия в отсечката Стара Загора - Нова Загора. Това стана възможно след подписването на Протокол 2а между Агенция Пътна инфраструктура, изпълнителя на обекта обединение Магистрала Трейс и строителния надзор Пътинвестинженеринг. Проектът е на стойност 137,868 млн. лв., а финансирането е по Оперативна програма Транспорт. Срокът за изпълнение е 25 месеца.

Стара ЗагораДейностите по обекта започнаха с жътва, за да бъде прибрана реколтата на бившия собственик на земята. През седмицата ще съберем хумуса и преминаваме към уплътняване на земното легло и изграждане на насипи, съобщи инж. Цветан Цонев, главен изпълнителен директор на Трейс Груп Холд АД и представляващ обединение Магистрала Тракия.
В изграждането на Лот 2 ще бъдат вложени 500 000 тона асфалт, около 3 млн. куб. са насипите, циментовата стабилизация е 157 000 кубика, трошеният камък е 360 000 тона и др.

В строежа на отсечката Стара Загора - Нова Загора ще бъдат наети около 2000 души, а в пиковите етапи ще достигнат до 3 500, за да бъде спазен срока от 25 месеца и нито ден повече.
Апликационната форма за Лот 2 е изпратена в Брюксел за одобрение, след което ще се отпуснат средствата. Нейното забавяне е било продиктувано от прецизния одит от страна на Джаспърс – консултантът към Европейската инвестиционна банка.

Прегледана от Джаспърс значи, че апликационната форма е перфектна. Ние отразихме всички техни бележки и се надявам, че в рамките на 6 месеца тя ще бъде потвърдена от ЕК, заяви Божидар Йотов, Председател на УС на Агенция Пътна ифраструктура.
12 висококвалифицирани специалисти от фирмата за строителен надзор ще осъществяват непрекъснат контрол по изпълнение на обекта.
Ще осъществим и последващ контрол на материалите, които ще бъдат влагани, за да бъде всичко гарантирано и този дълъг гаранционен срок, който е приет в договора да бъде спазен, каза инж. Валентин Зарев, изпълнителен директор на Пътинвестинженеринг АД.
По време на изграждането на отсечката Стара Загора - Нова Загора от магистрала Тракия няма да има промени в движението.

 

Още новини