Начало Новини Актуално Започна Фестивалът на виното и културното наследство Августиада

Започна Фестивалът на виното и културното наследство Августиада

Актуално

На Античната улица в Стара Загора беше открито 10-ото издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада. Тридневният форум събира представители от 35 изби и производители на храни. Почитателите на виното ще имат възможността да опитат 250 селектирани вина.

Събития от този тип са повод да обърнем прожекторите към богатството и многообразието на дестинация България. Един чудесен повод за посещение, за почивка, както и начин за успешно популяризиране на нашия регионален продукт. Туризмът е преди всичко преживяване, а виното и кулинарията са неразделна част от всяко пътуване, каза по време на откриването служебният министър на туризма Илин Димитров. Той подчерта, че за десета поредна година в Стара Загора си дават среща най-добрите изби на България. Интересни и нови кулинарни продукти правят и своята премиера тук. Фестивалът гради традиции като съчетава вино и богата, и разнообразна култура в близост до исторически обекти.

Илин Димитров връчи и специални грамоти за цялостен принос в развитието на културно-историческия туризъм и съпричастност към инициативата за популяризиране Дестинация България като дестинация и бранд на община Стара Загора и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора.

Августиада 2022 започна с дефиле, предвождано от кандидатките за званието Царица на Августиада, както и участващите във фестивала изложители, изявени готвачи от ресторантите на Стара Загора и възпитаници на Професионалната гимназия за обществено хранене Райна Княгиня, фолклорната група от Народно читалище Св. Климент Охридски, Държавния куклен театър - Стара Загора, Общинския духов оркестър и организаторите.

19-годишната Ивайла Ушева от Стара Загора беше избрана в първата вечер на фестивала за Царица на Августиада 2022 г. Тя участва под № 6 в конкурса, който се проведе на сцената на Държавна опера Стара Загора. За първа подгласничка журито определи 17-годишната Пламена Колева, която спечели и гласовете на публиката. За втора подгласничка бе избрана 17-годишната Джамила Калаш. Носителката на титлата и нейните подгласнички ще участват в заснемането на промоционалния клип на Българската асоциация на производителите и износителите на вино.

Специални гости тази година официални делегации от Турция.

Още новини