Начало Новини Актуално Започна делото срещу Йордан Лечков за измама и търговия с влияние

Започна делото срещу Йордан Лечков за измама и търговия с влияние

Актуално
Йордан Лечков в съда в Стара Загора

Окръжен съд - Стара Загора даде ход на делото срещу кмета на Сливен Йордан Лечков за измама и търговия с влияние. Производството се гледа от съдебен състав в Стара Загора, по решение на Върховния касационен съд, тъй като магистратите от Сливен си направиха отвод.

В обвинителния акт е посочено, че подсъдимият е поискал от свидетеля Илия Георгиев 5000 лв. за общински футболен клуб Сливен 2000, срещу които обещал да уреди да бъдат извадени 150 кв.м земя от Националния горски фонд за изграждане на каптаж за водоснабдяване на вилен район в Сливен. Парите са преведени по сметката на клуба, като дарение.

Лечков заяви, че не разбира в какво е обвинен и определи делото като скалъпено и като атака преди изборите.
Основният свидетел Илия Георгиев - Манастира, който бе конституиран и като частен обвинител, отказа да коментира пред журналисти.
Той внесе пред съда и граждански иск срещу Лечков за нанесени имуществени вреди на стойност 5000 лв., но искът беше отхвърлен в рамките на наказателното дело.
В хода на заседанието беше сменен прокурора Пламен Стефанов от Сливен, тъй като няма право да бъде командирован от апелативен прокурор в друг апелативен район. Основните критики на подсъдимия са отправени към Стефанов, който го преследвал от 6 години. Йордан Лечков има 9 обвинения. Това е първото дело, което влиза в съда.

Още новини