Начало Новини Актуално Започна делото срещу бившия директор на МВР в Стара Загора Тончо Михайлов

Започна делото срещу бившия директор на МВР в Стара Загора Тончо Михайлов

Актуално

Насроченото срещу бившия директор на Областната дирекция на МВР - Стара Загора, ген. Тончо Михайлов дело започна с фалстарт. На заседанието в Районен съд - Ямбол, на 5 януари адвокатът не се яви и началото на процеса беше отложено за 9 февруари.

Според говорителя на съда Николай Кирков причините за отсъствието на защитата са неуважителни и затова съдията по делото му е наложил глоба от 1000 лева. В залата обаче са присъствали множество призовани свидетели, които ще бъдат разпитани на следващото заседание. Съдия Кирков уточни, че обвинението срещу ген. Михайлов е за неправомерно използване на специални средства за подслушване. Делото се гледа в Ямбол, след като колегията на Районен съд - Стара Загора, си направи отвод.

Скандалът около директора на ОД на МВР се разрази в началото на септември 2009 г. Малко преди това по сигнали срещу Михайлов министър Цветан Цветанов разпореди проверка от инспектората на МВР, а на инспекторите беше предоставена стая в сградата на ОДМВР - Стара Загора, която се оказа, че е била предварително оборудвана с "бръмбари" и видеокамера. Аудио-визуалните компромати стигали по кабел до техника Слави Славов, който най-вероятно ги е записвал и предавал на началника си. Схемата беше разкрита след извършена проверка от оперативно-техническия отдел на МВР. При разпита Славов е заявил, че е действал по заповед на началника си, пише вестник Старозагорски новини.
Веднага след случилото се министър Цветанов заяви, че подобни методи уронват престижа на институцията и че за случая е уведомен зам.-главният прокурор за търсене на наказателна отговорност. Цветанов допълни, че "областният директор в Стара Загора от дълго време е знаел кой какво говори и служителите му били в недоумение за отношението му към тях". Тогава се заговори и за дисциплинарно уволнение, но вместо това няколко дни след приключване на проверката Тончо Михайлов беше пенсиониран след 10 години директорстване в РДВР - Стара Загора, и общо 30-годишен стаж в системата.
На 7 май 2010 година генералът беше привлечен като обвиняем, а на 11 август Районна прокуратура - Пловдив, излезе с официално становище. Според обвинението тайно монтираните подслушвателни средства не са от използваните в МВР, а специално са закупени от външен магазин и замаскирани като компютърна решетка. Ако тезата на прокуратурата се докаже в съда, то Михайлов и Славов могат да получат и ефективни присъди.

Още новини