Начало Новини Актуално Заплашват със блокиране изхода на автомагистрала Тракия край Стара Загора

Заплашват със блокиране изхода на автомагистрала Тракия край Стара Загора

Актуално

На 18 часа на 22 септември е насрочен протестът на Гражданска инициатива За чист въздух на изхода на автомагистрала Тракия край Стара Загора. Според Пенка Георгиева, един от организаторите, ще бъде направен опит да се запуши с леки автомобили кръговото движение, с което завършва аутобанът до града. Автомобилите щели да се въртят в кръг и нямало да нарушават Закона за движение по пътищата.

От Гражданска инициатива потвърдиха, че протестът им е реакция срещу неизпълнените обещания на премиера за затварянето на полигона "Змейово" и производството на противоградни ракети в района на "Баритна мина". Те се позовават на изявлението на Бойко Борисов, че ако не му бъде доказано, че полигонът не обгазява Старозагорско, то той ще го закрие. Протестиращите са категорични, че на двата обекта вече осем години се унищожават боеприпаси, което замърсява въздуха, водата и почвата в района.
Сборният пункт за днешния протест е на магистралата. За акцията си от Гражданска инициатива не са уведомили, нито пък са искали разрешение от общината, Областно пътно управление и полицията. "Няма да търсим разрешения, нас никой не ни е питал дали искаме да ни тровят!", коментира Георгиева. Според протестиращите, гражданското неподчинение ще продължи, докато не бъде затворен полигон "Змейово" и не им бъде възстановено правото да дишат чист въздух и да живеят в здравословна околна среда.

Още новини