Начало Новини Актуално Записаха 3030 първолаци в Старозагорска област

Записаха 3030 първолаци в Старозагорска област

Актуално

Към 31 юли 2011 г. броят на записаните първокласници в училищата на Старозагорска област са 3030, съобщи за медията ни Татяна Димитрова, началник на Регионалния инспекторат по образованието. От тях са заявили желание за целодневно обучение 2391. Разликата е 639 деца.

Голяма част от ръководствата на училищата обясняват, че някои от родителите, които не са съгласни децата им да прекарват деня в училище, все още се колебаят.
Към 31 юли 2011 г. записаните второкласници в областта са 3038. Заявилите желание за целодневно обучение са 2060. Т.е. родителите на 978 деца не желаят малките им ученици да бъдат обгрижвани през целия ден.
Община Опан е единствена, която на 100% е заявила целодневно обучение на първокласници и второкласници.
В началото на септември с всички майки и татковци на първокласниците и второкласниците ще се проведат учитело-родителски срещи. Тогава трябва да се вземе окончателното решение и да се уточни бройката на децата, които ще учат полуинтернатно, и ще се впише в Образец No 2.
"За да се направи реален анализ за причините за отказ от полуинтернатно обучение, се очакват докладите на директорите на училищата. Някъде се посочва липса на подходящо място за релаксация и за хранене, другаде - нежелание на родителите. Но ние тепърва ще разглеждаме и анализираме обстоятелствата, в т.ч. и средищните училища, за да няма разминаване", уточни г-жа Димитрова.
Обобщената информация ще бъде изпратена в Министерството на образованието, младежта и науката.

Още новини