Начало Новини Актуално Запечатаха класна стая заради хепатита

Запечатаха класна стая заради хепатита

Актуално

Да се осигури течаща топла вода в умивалните на санитарните възли на всички училища на територията на Община Стара Загора разпореди преди ден кметът проф. Светлин Танчев. Срокът е 14 януари 2011 г., т.е. днес. Ултиматумът е в резултат на изпълнение на предписанието на РИОКОЗ във връзка с притеснителните случаи на заболявания от хепатит.

Направената от медията ни проверка показва сериозно и отговорно отношение на директорите и педагогическите колективи към всички профилактични изисквания. Всяко междучасие се мият коридорите и вратите на класните стаи и санитарните възли с 3-процентен разтвор от тризон. В умивалниците на санитарните възли има течен сапун и тоалетна хартия. На учениците непрекъснато се напомня за спазване на хигиената.
Училищата, където в последните години е извършен основен ремонт, са осигурени постоянно с топла вода. Това са VI, Х и ХI основни училища. В СОУ "Васил Левски", ГПЧЕ "Ромен Ролан", Търговска гимназия и др. също има топла вода. В останалите се монтират различни по размери бойлери, пише вестник Старозагорски новини.
В Търговската гимназия ръководството осигурява и антибактериален препарат за миене на ръцете.
Разтревожени са директорките на I ОУ "Г. Бакалов" Татяна Димитрова и на VII ОУ "Митрополит Методий Кусев" Дора Димитрова. Те срещат обективни трудности за осигуряване на топла вода. Причината е, че от една страна инсталациите не са пригодени, а от друга - електрическите бойлерчета не са безопасни за използване от малките ученици. Директорките търсят съдействие от специалисти по В и К и елинсталации, съветват се с противопожарна служба.

Макар и единични, в няколко училища в града има установени хепатитно болни ученици.
"В Гимназия "Христо Ботев" от два дни една осмокласничка е в Инфекциозно отделение, каза директорът Динко Стоянов. - На всички контактни деца са дадени направления за изследвания и специално наблюдение от личните лекари."
В СОУ "Максим Горки" има болен дванадесетокласник. Стаята, в която е учил абитуриентът, е запечатана и дезинфекцирана. След направените необходими изследвания, всички негови съученици и преподавателите му са под наблюдение. По един случай има в ПГ по ветеринарна медицина, I основно училище, ГПЧЕ "Р.Ролан" и др.
Според директорите РИОКОЗ прави ежедневни проверки и не допуска отклонение от инструкциите.
Единственото хубаво от тази необявена хепатитна епидемия е, че най-сетне всички училища, като европейските, ще разполагат с топла вода, течен сапун, тоалетна хартия, сешоари и повсеместна подобаваща хигиена.

Още новини