Начало Новини Актуално Западна България е в критична ситуация заради високото ниво на реките Струма и Места

Западна България е в критична ситуация заради високото ниво на реките Струма и Места

Актуално
Стара Загора

Река Струма прелива над предпазните диги в района на Дупница, Благоевград и Симитли. Днес, поради липсата на валежи, нивото на реката спада, но все още не може да се прецени на колко места са скъсани предпазните диги, тъй като водата е високо над тях, съобщи управителят на Напоителни системи ЕАД, клон Дупница, Санде Костадинов.

През нощта най-критично е било положението в квартал Струмско в Благоевград и в село Яхимово, община Дупница, където багери на Напоителни системи ЕАД, цяла нощ, са прокопавали временни отводнителни канавки за оттичане на водата от преливащата река Джерман, съобщиха от пресцентъра на Напоителни системи. Към 23 часа е наводнена и спира работа отводнителната помпена станция Струмско, която отводнява Благоевград. Екипите на Гражданска защита са евакуирали хора от квартала и благодарени на това не се стига до жертви, съобщи още Санде Костадинов. Утре, ако нивото на водата е спаднало достатъчно, ще бъдат описани всички щети по предпазните диги на река Струма, както и по оборудването в помпена станция Струмско, уточни още управителят на Напоителни системи ЕАД, клон Дупница.
Продължава постоянното наблюдение на нивото на река Струма в района на Кресна, Струмяни и Сандански, съобщи управителят на Напоителни системи ЕАД, клон Сандански, Благой Дончев. В района има частично заливане на предпазни диги, но не са констатирани толкова сериозни поражения като тези, нанесени по главния път в Кресненското дефиле, обясни още Благой Дончев. Служителите на „Напоителни системи” ЕАД, клон Сандански са готови да се включат при необходимост, с техника и хора, в отстраняването на щетите по пътя в Кресненското дефиле.
Около 22 часа снощи в резултат на интензивните валежи, силна приливна вълна се влива в река Места и къса предпазна дига в землището на село Гърмен, община Гърмен, Гоце Делчев, съобщи управителят на Напоителни системи ЕАД, клон Гоце Делчев, Димитър Попов. При нови валежи, съществува опасност от заливане на земеделски земи и селскостопански постройки в района на село Гърмен. Скъсването е около 150 м. и се намира на около 100 м. преди новоизградените диги по река Места, възстановени със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, уточни още Димитър Попов. Днес, нивото на водата в река Места започва да спада, поради липсата на валежи, но все още е високо – около 2 м. над коритото на реката. Очаква се утре, при липса на валежи, река Места да се върне в коритото си.
Нивото на язовир Панчарево се нормализира след спиране на валежите в София, съобщи управителят на Напоителни системи ЕАД, клон София, Димитър Методиев. Една от двете електроцентрали, между язовирите Искър и Панчарево, е пусната в експлоатация на едночасов режим на работа.
Помпена станция Бобораци все още не работи, тъй като достъпът до нея е невъзможен. Пътят е залят от преливащата река Блато (Арката)”, съобщи управителят на Напоителни системи ЕАД, клон Перник. Интензивните валежи доведоха до увеличаване на нивото в язовир Долна Диканя, край Радомир. Само за 20 часа той е увеличил обема си с около 1,80 м. Язовирът прелива през преливник и е в много добро техническо състояние, уточни още управителят на Напоителни системи ЕАД, клон Перник. Покачване има и в нивото на язовир Извор, община Радомир, но там все още има свободен обем около 1 м. до кота преливник.
В района на град Костинброд Напоителни системи ЕАД няма язовири.

Още новини