Начало Новини Актуално Замесиха и прокурор от Стара Загора във ВCС-скандала

Замесиха и прокурор от Стара Загора във ВCС-скандала

Актуално

Вчера председателят на Комисията по корупция във Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев оповести имената на 13 магистрати, контактували с Красимир Георгиев. Около въпросния младеж от Плевен, сочен като лобист при избор на магистрати на ръководни административни длъжности, се развихри незапомнен от години скандал, повлякъл след себе си оставки на висши магистрати.

Сред оповестените вчера 13 имена е и името на Петър Василев, дългогодишен окръжен прокурор на Стара Загора, понастоящем прокурор в Окръжна прокуратура.
"Каквото е трябвало да обясня, вече съм го обяснил, затова и отказах пред медиите официални коментари", заяви вчера Василев. На настоятелното питане на "Старозагорски новини" прокурорът поясни, че е познавал Красимир Георгиев от други негови колеги, но пребивавайки в магистратските среди, Василев останал с впечатление, че мъжът е техен колега-юрист. Впоследствие той му звънял около 7-8 пъти с молба да се видят на път през Стара Загора, а Василев отменял срещите заради служебната си ангажираност.
Тази година Петър Василев беше един от кандидатите за окръжен прокурор на Стара Загора. Но на конкурса, проведен на 17 юни т.г., той получи 7 гласа "за" от ВСС от 23-ма, дали вота си.
"От медиите научих, че Красимир Георгиев бил лобист. Категорично заявявам, че разговор за вид лобиране с него не съм водил. Това щеше да е унижение за мен, след 20-годишен стаж в прокуратурата", отсече вчера пред медията ни Василев.
Уважаваният в Стара Загора магистрат има в професионалната си биография десетки знакови дела. Той беше прокурорът, който повдигна обвинението срещу Светла Кънчева, в чиято кола бяха открити 25 кг наркотик, и магистратът, който настоя да бъде развалена приватизационната сделка за ресторант "Аязмото", чийто собственик все още е Стойчо Кълвачев.
За поста на окръжен прокурор се е кандидатирал след настояване на колегите си, изпратили своята подписка във ВСС.
"Г-н Василев е доказал своите умения на ръководител - години наред той воюваше срещу престъпността и тази битка не беше само извън прокуратурата му, но и вътре в нея. Неговото присъствие, умения, честност бяха като основополагащите щрихи на картината на нашата работа като прокурори и хора. Рядко се случва един човек да е в състояние да подчини с авторитета си множеството и в същото време да бъде приятел за всеки един", гласи част от текста на подписката, изпратена до ВСС, под която своите имена и подписи тогава са поставили 90% от старозагорските колегите на Петър Василев.

Още новини