Начало Новини Актуално Замърсители на въздуха - пак с минусов знак!?

Замърсители на въздуха - пак с минусов знак!?

Актуално

Вчера автоматичната измервателна станция на РИОСВ - Стара Загора, дислоцирана край полигон "Змейово" в село Ръжена, отчете за пореден път нелогични стойности на замърсители. В 6 часа данните за хлороводорода бяха със знак минус 0.1 микрограма на кубичен метър.

Два часа по-късно и стойностите на хлора бяха отрицателни - минус 0.2 микрограма на кубичен метър. Вярно е, че и двата показателя са обявени за невалидни, но остава въпросът как апаратурата отчита отрицателни стойности? Въпросът не е риторичен, тъй като на 11 и 12 февруари другата станция край полигона - в с. Остра могила, също отчете минусови показатели, но на азотни оксиди, пише вестник Старозагорски новини.
Според съобщение на РИОСВ, двете автоматични станции са проверени и калибровани на 27 и 28 януари. Данните обаче (освен със знак минус има и шокиращи стойности със знак плюс) будят сериозни съмнения, свързани или с надеждността на апаратурата, или с техническото й поддържане.
При посещението си в Стара Загора в началото на годината екоминистърката Нона Караджова заяви в прав текст, че безрезервно вярва в данните от автоматичните станции, които не отчитали замърсявания в района на полигон "Змейово". Но ние как да повярваме при отчетените минусови стойности от тези станции?

Още новини