Начало Новини Актуално Зам.-председателят на ОбС - Стара Загора, и шеф на антикорупционната комисия запази и двата поста след бурни дебати

Зам.-председателят на ОбС - Стара Загора, и шеф на антикорупционната комисия запази и двата поста след бурни дебати

Актуално

На вчерашната сесия на Общински съвет - Стара Загора, местният лидер на ВМРО Кристиян Петков поиска смяната на колегата си Георги Трендафилов от поста председател на постоянната комисия "Връзки с гражданското общество, борба с корупцията и конфликти на интереси". Мотивите на воеводата бяха изнесените от партийни съратници на Трендафилов данни пред медиите, уличаващи го в конфликт на интереси.

Вестник Старозагорски новини припомня, че на пресконференция преди две седмици представители на новосформираната партия "Нова сила", чието ядро е от напуснали "Атака" недоволни членове, съобщиха, че като общински съветник Петков е получил възнаграждение от Община Стара Загора. Оповестено беше и участието на баща му в спечелени две обществени поръчки за строителни работи, което също беше изтълкувано като конфликт на интереси. По-късно беше уточнено, че става въпрос за 1170 лева, изплатени на Петков за "изготвен анализ за извършените строително-монтажни работи на обект "Зелен клин". Цитатът е от изискана официална информация от Община Стара Загора от 20 октомври т.г. Кристиян Петков заяви, че не е разпитван в комисията за получения от него хонорар и че предварителното оповестяване на данни по случая е политическо дискредитиране на общинския съвет и уронва престижа на общинския съветник. Бившият съпартиец на Трендафилов от ПП "Атака" Георги Георгиев пък му поиска и оставката като зам.-председател на Oбщинския съвет. Към мотивите на Петков той добави и факта, че Георги Трендафилов е избран на този пост от партията на националистите, но вече е напуснал редиците й.
Защитата на колегата си пое Спас Пашов, също един от напусналите "Атака", който попита в прав текст какво означава уронване на престижа. Той беше категоричен, че общинските съветници са призвани да защитават интересите на избирателите си и че в това отношение Трендафилов си върши работата.
Сложеният на дръвника председател на комисията нарече обвиненията на Петков в политически натиск напълно неоснователни и риторично попита как по-добре да си върши задълженията, след като още при първия случай на конфликт на интереси му се иска оставката. По-късно Трендафилов допълни, че на 15 октомври на свое заседание комисията е взела решение да се извърши проверка от дирекция "Строителство и инвестиции" и от зам.-кмета по "Строителство, архитектура и градоустройство". Всички членове на комисията единодушно са поискали отговори във връзка с участието на фирмата на бащата на Петков в обществените поръчки и бил ли е синът в комисията по избор на спечелилите. Решенията по точка първа от заседанието на 15 октомври завършват с изречението: "След извършване на проверката да се сезира Административният съд". Разговор с Петков пък не е имало, тъй като се изчаквали поисканите документи.
"Член съм на комисията и твърдя, че Трендафилов води много добре заседанията. Проблемът обаче е дали външни сили ползват информация от кухнята за собствени цели", коментира Александър Желязков ("Новото време").
Според Бойчо Биволарски (БСП), такъв случай в Общинския съвет не е имало през последните 20 години. "Искам да попитам Кристиян Петков какъв специалист е, че да му бъде възлаган строителен анализ? И да допълня, че Трендафилов си върши задачите като зам.-председател на Общинския съвет", каза Биволарски.
Лидерът на ВМРО подчерта, че той и семейството му са почтени хора, а една проверка щяла да установи, че е направил дарение от 1000 лева.
В края на дебатите Светлана Иванова (ГЕРБ) каза, че подобни случаи вероятно ще има и в бъдеще и за да се избегнат противоречия, е наложително да бъде изработен етичен кодекс на общинския съветник. Председателят на Общинския съвет Тенчо Руканов обеща още на следващото заседание въпросът да бъде задвижен. При гласуването 23-ма старейшини се обявиха "за" смяната на Трендафилов, 6-има бяха "против", а 7 "въздържал се". Гласовете обаче не достигнаха и той запази поста си като председател на комисията и като зам.-председател на Общинския съвет. Битката обаче далеч не е приключила, твърдят запознати.

Още новини