Начало Новини Актуално Зам.-посланикът на Великобритания посети Търговско-промишлена палата - Стара Загора (видео)

Зам.-посланикът на Великобритания посети Търговско-промишлена палата - Стара Загора (видео)

Актуално

Зам.-посланикът на Великобритания посети Търговско-промишлена палата - Стара ЗагораКатрин Барбeр - заместник-посланик на Кралство Великобритания в България и Тим Буйсере – директор на Търговския отдел в посолството, посетиха Търговско-промишлена палата - Стара Загора, където разговаряха с председателя Олег Стоилов. На срещата присъства Мартин Бойчев, председател на Клуба на работодателя.

Имаме огромен интерес към привличането на британски инвеститори в България - да работят тук и да изграждат предприятия. Също така, насърчаваме британския износ за вашата страна. За нас е много важна срещата ни с ръководството на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, защото в случай на инвеститорски интерес към вашия регион, ще знаем към кого да се обръщаме, заяви зам.-посланик Катрин Барбeр.

В лицето на Търговско-промишлена палата - Стара Загора имате добър партньор, който ще съдейства за установяване на двустранни бизнес и кооперационни връзки, каза Олег Стоилов.

В разговора бяха коментирани възможностите за създаване на съвместни инициативи и предприятия с участие на предприемачи от България и Великобритания, а също и за повишаване на търговския обмен между двете страни. В тази връзка ще се използва приоритетно и основният инструмент на Европейската комисия за повишаване на конкурентоспособността на бизнеса - мрежата Enterprise Europe Network, защото ТПП - Стара Загора е част от тази мрежа.

Беше коментиран проблемът с намирането на подготвени млади кадри, които да задоволят специфични потребности на британски инвеститори. Този въпрос е критичен и за някои български предприятия и е свързан с подобряване на качеството на средното образование в България. ТПП - Стара Загора през последните месеци фокусира вниманието си върху взаимодействие с младите хора, а също и за решаване на проблеми на професионалните училища, подготвящи бъдещите кадри за предприятията от региона. Гостите от посолството на Великобритания в България се съгласиха, че може да се обсъди идеята за създаване на английски колеж в Стара Загора и той да се превърне в основен инструмент за обучението на специалисти. Посолството, бизнесът и Търговско-промишлена палата - Стара Загора могат да бъдат партньори при изпълнението на подобен проект.

Преди срещата си в Търговско-промишлена палата - Стара Загора дипломатите от британското посолство посетиха Община Стара Загора. Те обсъдиха със зам.-кмета Иванка Сотирова възможностите за инвестиции, европейските и инфраструктурните проекти на общината, социалните общите полета за сътрудничество между нашите две държави.

Катрин Барбер сподели, че според нея София не е България и, че трябва да се пътува, за да опознае хората и страната.

Тим Буйсере изрази интерес към бизнеса и търговските компании в региона. Той сподели възхищението си от курорта Старозагорски минерални бани и Регионалния исторически музей, които е посетил наскоро. Подчертан интерес гостите изразиха към възможностите за създаване на карго летище край Стара Загора, проекта за тунел под Шипка, близката магистрала и европейските транспортни коридори.

По време на срещата Тим Буйсере сподели, че първите две места в тазгодишния конкурс на Съюза на говорещите английски в България (ESUB), се заемат от двама възпитаници на ГПЧЕ Ромен Ролан в Стара Загора – Иван Петков и Светослава Стойнова. Веднага след срещата в общината той посети гимназията за чуждоезиково обучение. 

Заместник-ръководителят на английското посолство у нас Катрин Барбер по-късно проведе среща с директора на ОД МВР ст. комисар Алекси Алексиев, за да се информира за живеещите в региона поданици на Великобритания.

 

Зам.-посланикът на Великобритания посети Търговско-промишлена палата - Стара Загора

Зам.-посланикът на Великобритания Катрин Барбър и Тим Буйсере – директор на Търговски отдел в посолството в Търговско-промишлена палата - Стара Загора

Зам.-посланикът на Великобритания Катрин Барбър и Тим Буйсере – директор на Търговски отдел в посолството, среща в Община Стара Загора

Венета Асенова

Още новини