Начало Новини Актуално Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов: Културният туризъм е приоритетен

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов: Културният туризъм е приоритетен

Актуално

Културният туризъм е приоритетен вид туризъм, който следва да се развива с големи темпове в България, тъй като тя разполага с третото по обем културно наследство в Европа. Това каза на пресконференция по повод обсъждането в Министерски съвет на Стратегическия план за развитие на културния туризъм Иво Маринов – зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Маринов посочи, че културното ни наследство не се използва в пълен обем и трябва да се работи в тази насока, за да заеме то своето място в Европа, предаде Агенция Фокус. Освен обикновените културни обекти, България разполага с невероятен капитал за развиване на туристическата индустрия. Това каза н.пр. Стефано Бенацо –посланик на Италия в България. По думите му може да се направи много, за да се подобри имиджа на страната в чужбина и най-подходящите лица са чуждестранните туристи, които по този начин стават най-добрите посланици в собствените си страни. Бенацо посочи, че за развитие на туризма са необходими инфраструктура, пътища, хотели, отлично обслужване, привличане на интерес чрез информационни сайтове. „В резултат на този стратегически план се надявам, че областните управители и кметовете в България могат да се ориентират къде са областите на културни интереси, ще ги развиват и ще имат желанието да се възползват от помощта на италианските експерти”, допълни посланикът. По думите му за изготвянето на стратегическият план между Българи и Италия са били необходими 1,4 млн.евро и 3 години работа на италиански и български експерти. Резултатът са три тома със съдържание, предназначено да подпомогне областните управители, кметове, да спомогне за определяне на необходимите действия за промоция на културния туризъм в България, обясни Бенацо.

Още новини