Начало Новини Актуално Зам. министър Ненов: Плавният преход на „Марица изток“ е ключово предизвикателство пред нас

Зам. министър Ненов: Плавният преход на „Марица изток“ е ключово предизвикателство пред нас

Актуално

„Ключово предизвикателство пред нас е планирането и осъществяването на отговорен и плавен преход на комплекса „Марица изток", базиран на интегрирано цялостно решение за ефективно управление и инвестиции, като се отчита интереса и активното участие на всички заинтересовани страни. Виждането на ръководството на Министерството на енергетиката е за решение, което да съхрани целостта на комплекса и неговия енергиен профил с възможности за развитие на дейности, базирани на нови технологии, например зелен водород." Това каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов пред участниците в 14-ия зелен форум, организиран от сп. „Мениджър".

По думите на г-н Ненов успешното справяне с това предизвикателство пряко засяга усилията на правителството за финализиране на териториалните планове за справедлив преход и актуализацията на Интегрирания национален план Енергетика и климат. „Актуализацията на плана се работи в момента и тя трябва да се базира на текущата енергийна ситуация в Европа, най-добрите решения за развитие на сектора и гарантиране на енергийната сигурност на страната", отбеляза зам.-министър Ненов. Според визията на правителството внедряването на все повече ВЕИ, което предстои, ще изисква да бъдат осигурени нови балансиращи гъвкави мощности, които да гарантират енергийната сигурност на страната.

„Ключова роля в енергийния микс ще продължат да имат базовите мощности, включително ядрените, защото те осигуряват електроенергия, която не зависи от природните условия", акцентира енергийният заместник-министър. В този контекст работата по диверсификация на доставките на ядрено гориво върви по план. През следващия месец предстои документацията за лицензиране на горивото на Уестингхаус за пети блок на централата да бъде внесена в Агенцията за ядрено регулиране. По отношение на изграждането на нова ядрена мощност, площадката на АЕЦ „Козлодуй" е подходяща за това, защото разполага с необходимата инфраструктура и подготвени кадри.

Красимир Ненов акцентира и върху промените в законодателството, чиято цел е да облекчат и стимулират навлизането на все повече ВЕИ за постигане на климатичните цели. Съществена роля в този процес ще има и развитието на мрежите.

„Усилията за развитие на газовата инфраструктура са ключови за укрепване на пазара, конкурентни цени и енергийна сигурност", отбеляза още заместник-министър Ненов. В тази посока на дневен ред е продължаващата работа по увеличаване на капацитета на газовото хранилище в Чирен от сегашните 550 млн. до 1 млрд. куб. м. газ. Участието на „Булгаргтарнсгаз" в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция и свързаните с това планове за увеличаване на капацитета на газовата връзка Кулата - Сидирокастро с 1 млрд. куб. м. присъстват активно във визията на правителството за развитие на газовия сектор. Всичко това ще има сериозен принос за повишаване на енергийната сигурност както в нашата страна, така и в целия регион на Югоизточна Европа.

Още новини