Начало Новини Актуално Зам.-министър Мариета Георгиева: Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса

Зам.-министър Мариета Георгиева: Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса

Актуално

Новият списък на професиите за професионално образование и обучение е планиран за обществено обсъждане през юни. Той ще съдържа професии и квалификации, които ще отговорят на бъдещите нужди на бизнеса и развитието на икономиката у нас. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева по време на кариерния форум Презареди кариерата си 2024, който се проведе в София.

Секторните съвети за умения, които сега формираме, ще поставят основата за изграждане на симбиоза между бизнеса, професионалното и висшето образование, както и работодателските организации, синдикатите и сдруженията на браншовите организации. Нашата цел е да разработим политики на секторно ниво и квалификациите, които се развиват, да бъдат създадени с водещата роля на бизнеса и да отразяват техните нужди и изисквания, добави зам.-министър Георгиева.

Д-р инж. Веселин Тодоров – председател на сдружение Соларна Академия България и съорганизатор на форума, също подчерта важността от колективен подход.

ВЕИ секторът предлага множество висококвалифицирани позиции, които представляват възможност за България да се утвърди като водещ център на енергийните иновации в Европа. Чрез сътрудничество между бизнеса, образованието и властта можем да подготвим младите кадри за успешно участие в пазара на труда и да увеличим националния брутен вътрешен продукт.

Тазгодишното издание на Презареди кариерата си обедини водещи фигури от сектора на възобновяемата енергия, с цел да насърчи диалога между бизнеса, образователната система и браншовите организации за осигуряването на квалифицирани кадри и възможности за развитие. За втора поредна година форумът предостави възможност на десетки млади таланти, желаещи да работят в сферата, да създадат контакти и почерпят от опита на утвърдени енергийни експерти, което е от ключово значение за постигането на енергийните цели на страната.

Бизнесът в днешно време се движи с невероятна скорост, особено в сектора на възобновяемите енергийни източници, където иновации и нови технологии се появяват всеки ден. Затова е от съществено значение да организираме такива събития, чрез които да достигнем до повече млади хора и да ги мотивираме да мислят за своето бъдеще и кариера още от ранните си ученически и студентски години, каза Максим Бехар, изпълнителен директор на M3 Communications Group, Inc. и съорганизатор на Презареди кариерата си.

Тази година форумът бе подкрепен от Министерството на образованието и науката, УНСС, Технически университет – София, Българската търговско-промишлена палата, Националната браншова организация за електрическа мобилност. На събитието бяха обявени победителите от първия по рода си конкурс в България за изготвяне на макет на фотоволтаична електроцентрала, като участваха училища от цялата страна. Голямата награда отиде при Националната професионална техническа гимназия Шандор Петьофи в гр. Разград. Този конкурс беше организиран от компанията Enery и Сдружението Соларна Академия България с цел да стимулира повече млади таланти да преследват кариера във ВЕИ индустрията.

Още новини